Nejnebezpečnější zvíře Afriky opět ve dvorské ZOO. Po 14 letech se vrátili hroši!

26. květen 2016

Ti, kdo jezdí do Afriky, dostávají před návštěvou přírodních rezervací jednu radu: „Nikdy nepodceňte hrocha, může vás to stát život." Tedy žádný lev, krokodýl nebo slon. Nejnebezpečnějším zvířetem Afriky je hroch!

ZOO Dvůr Králové nad Labem v neděli 29. května 2016 představí dvě nové hroší samičky. Jedna z nich dosud žila v Belgii, druhá v Dánsku. Hroch obojživelný pochází z oblasti na jih od Sahary a zajímavostí je, že ve většině jazyků je název tohoto zvířete odvozený ze starořeckého slova "říční kůň".

Život hrocha je s vodou pevně spojený a tak pro obě hrošice ZOO připravila nové "ubytování" přímo v jednom z rybníků Safari.

A jak takový hroch při změně bydliště cestuje? O tom ví své Zdeněk Bárta - s přepravou zvířat má letité zkušenosti. Tentokrát se o ně podělil s reportérkou Danou Voňkovou.

Ve čtvrtek dopoledne byly ve dvorské ZOO do letního výběhu s vodní nádrží vypuštěny dvě nové hroší samice. Čtyřletá Hula přijela z belgické Zoo Pairi Daiza, o necelý rok mladší Mona dorazila ze zoo v Kodani. Hroši se tak do Dvora Králové vrátili po 14 letech.

„Převoz hrochů proběhl bez jakýchkoli komplikací. Transport z Kodaně jsme organizovali ve vlastní režii, zatímco na převozu Huly z Belgie jsme spolupracovali se společností Iveco, která nám zdarma zajistila přepravní vozidlo,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý.

Hroši jsou k vidění ve výběhu společně s voduškami, impalami a pelikány v pěším safari mezi výběhy nosorožců a lvů.

Hroši se vrátili do ZOO Dvůr Králové
autoři: DV , Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio