Hradečtí hasiči jsou mistry republiky ve vyprošťování osob u dopravních nehod

21. září 2018 08:37

X. Mistrovství HZS ČR se odehrálo v Chrudimi na Resslově náměstí dne 20. září 2018. Hradečtí hasiči zvítězili v konkurenci dalších patnácti týmů. 

Na Resslově náměstí v centru Chrudimi soutěžilo 80 závodníků, 14 nejlepších družstev profesionálních hasičů z celé České republiky. Hosty mistrovství byly dva týmy - HZSP AERO Vodochody Aerospace, a.s. a ze Slovenska dorazil Hasičský a záchranný zbor Nitra.

Podstata soutěže byla jednoduchá. Jednotlivé týmy se musely co nejrychleji dostat ke zraněným osobám, poskytnout jim předlékařskou pomoc, a to vše samozřejmě za dodržení bezpečnostních pravidel. Čtyři hasiči v každém soutěžním týmu si poradili s úkolem, který byl pro každou skupinu zcela odlišný.

Vítězný tým hasičů HZS Královéhradeckého kraje:
ppor. Bc. Václav Klíma, velitel soutěžního týmu
nprap. Miroslav Jahelka
nstržm. Martin Koníř
nstržm. Lukáš Týfa
nstržm. Mgr. Petr Matějíček, vedoucí družstva

Družstvo HZS Královéhradeckého kraje se muselo poprat se situací, kdy byla z jedné strany v osobním voze vklíněna motorka-babeta a ze strany druhé se o vůz nebezpečně opíral další osobní automobil.

„Babeta byla celá vklíněná do vozidla, pod ní byly dveře vozu, které zároveň přikrývaly figurantku. Snažili jsme se postupovat standardním způsobem tak, jako bychom byli u reálné dopravní nehody. Nejprve jsme zajistili zraněnou osobu a poté jsme museli najít cestu, jak ji dostat bezpečně ven. Přitom jsme museli rozstříhat pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení nejen motorku, ale také část automobilu," popsal člen soutěžního týmu HZS Královéhradeckého kraje a velitel zásahu ppor. Václav Klíma.

Hasiči v Hradci Králové soutěžili ve vyprošťování zraněných lidí

02922642.jpeg

Při záchraně lidského života je každá vteřina drahá. Své o tom vědí i hasiči, kteří každodenně jezdí k dopravním nehodám. Aby byl jejich zásah co nejrychlejší, je potřeba maximální souhra. Tu si mohli vyzkoušet včera po celý den v Hradci Králové. 14 týmů dobrovolných hasičů ze všech krajů na Velkém náměstí soutěžilo na mistrovství České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných aut.

Úkolem každého týmu bylo bezpečně a efektivně vyprostit v časovém limitu zraněnou osobu z havarovaného vozidla. Součástí vyproštění je i poskytnutí první před lékařské pomoci a transport na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby. Počínání soutěžních týmů během simulovaného zásahu sledovali kvalifikovaní rozhodčí z řad hasičského záchranného sboru.

Rozhodčí zhodnotili zásah a vyproštění zraněné osoby ve třech oblastech - taktika, technika provedení zásahu a poskytnutí první před lékařské pomoci.

Mezi hlavní kritéria hodnocení patřilo v oblasti taktiky především velení u zásahu, spolupráce celého týmu, bezpečnost práce; v oblasti techniky pak ovládání vyprošťovacích zařízení, způsob využití různých ochranných prostředků na přímou ochranu zraněné osoby a vyproštění zraněného včetně zajištění životně důležitých funkcí a fixace vyprošťovaného.

X. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování osob u dopravních nehod

Za vítězným družstvem HZS Královéhradeckého kraje se umístil na druhé místě tým HZS Zlínského kraje a bronz vybojoval HZS Pardubického kraje. Podrobné výsledky jsou k dispozici zde: www.vyprostovani.hzspak.cz

Vítězům, ale také všem zúčastněným týmům gratulujeme ke skvělým výkonům.

autor: Milan Baják | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související