Hradečtí archeologové hlásí unikátní objev středověké hráze i sídliště ze starší doby železné

4. březen 2019

Pozůstatky konstrukce hráze pozdně středověkého rybníka i s výpustí nebo přepadem objevili archeologové v Písku u Chlumce nad Cidlinou. Takový typ památky nemá co do rozsahu a stavu dochování ve východočeské archeologii obdoby, řekl Českému rozhlasu Hradec Králové vedoucí archeologického oddělení hradeckého Muzea východních Čech Miroslav Novák. 

Výzkum poblíž silnice z Písku na Mlékosrby, která vede po bývalých hrázích mezi zaniklými rybníky, stále pokračuje.

Experimentální archeologové nasednou v květnu do „krávy“. Chystá se expedice Monoxylon III

Člun expedice Monoxylon III na hladině Rozkoše

V Rozběřicích na Královéhradecku se na svou další cestu chystá dřevěný člun Monoxylon. Experimentální archeologové se s ním už na jaře vydají do Řecka, kde chtějí na vlastní kůži zažít a v praxi tak potvrdit některé své teorie - například tu o pravěkém obchodování se vzácným obsidiánem. 

„Nález je výjimečný tím, že se nám podařilo zachytit kompletní dochované technologické zařízení z té doby i se zbytky dřeva, ne jen nějaké torzo. Nejunikátnějším zjištěním je bezpochyby samotná dřevěná konstrukce výpustě. I v celorepublikovém měřítku je to ojedinělý nález," popsal objev Miroslav Novák.

A doplňuje: „Na tom místě se takový objev dal podle map předpokládat. Je tam konstrukce pozdně středověkového rybníka, někdy z přelomu 15. a 16. století. A co je nejvýzmnější, že jsme se našimi pracemi přesně trefili do prostoru výpušti, dřevěného odtokového kanálu. Jde o unikátní prvek, který nám ukazuje technologii stavebních konstrukcí na těchto technických stavbách."

Pohled na konstrukci pozdně středověké rybniční výpusti nalezené v Písku u Chlumce nad Cidlinou

Lokalita okolo Písku u Chlumce nad Cidlinou byla jednou z významných rybničních oblastí. Rybníků tam opravdu bývalo mnnoho.

„Silnice vede po hrázích těch bývalých rybníků. Pokud tam člověk pojede autem, tak vidí, že cesta je zvednutá z obou stran nad úrověň terénu. Což je vlastně dno oněch rybníků. Na místo nás přítáhlo budování infrastruktury pro kolonii rodinných domů. Obec Písek u Chlumce se rozšiřuje a my jsme při této příležitosti narazili na tento objev."

Archeolog Miroslav Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Možná ne všichni vědí, že západní část Královéhradecka s přesahem na Pardubicko patřila díky Pernštejnům k nejvýznamnějším regionům ve střední Evropě v rámci rybniční sítě.

Když takové zajímavé nálezy archeologové objeví, co potom následuje? Přijdou na řadu štětečky a fotografujete. Jak dlouho to trvá?

„Na začátku bývá bagr, který nám odstraní ornici. My se začínáme orientovat, co jsme na místě vlastně našli. Potom přichází na řadu rýče, lopaty a kolečka. Štětečky přijdou na řadu až úplně na závěr, na dočištění nálezu."

Hradečtí archeologové mají samozřejmě velkou radost z nálezu konstrukce hráze středověkého rybníka.

Archeologové hlásí ještě jednu novinku. Objevili i něco dalšího

„Udělali jsme objev. Je to ovšem teprve ve fázi, co jsme to vlastně našli. Ale vypadá to velmi nadějně. U Sendražic, při stavbě rodinných domů, jsme narazili na sídliště ze starší doby železné. Zatím to vypadá asi na 8. století před naším letopočtem," říká Miroslav Novák.

Vzácné zbytky starého kostela a kosterní pozůstatky objevili nečekaně archeologové ve Vrchlabí

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové. Dělníci při rekonstrukci náměstí Míru odhalili zbytky starého zdiva, kosterní pozůstatky a zbytky keramiky z přelomu 13. a 14.století. Na místo dorazili archeologé a věc zkoumají. Pro stavebníky to bude znamenat určité komplikace, protože je potřeba některé objevy vyjmout a jiné zachovat. Celkovou opravu náměstí by to ale podle města ohrozit nemělo. 

A upřesňuje tento další pozoruhodný nález: „Co na tom bude pravděpodobně nejzajímavější, že tohle sídliště potom už nebylo nikdy dál osídleno. Jde o takový jednofázový dobový otisk."

Když nyní do Sendražic přijedeme, uvidíme tam něco zajímavého? Jak dlouho bude ještě trvat výzkum?

„To záleží vždy na tom, kolik toho najdeme. Může tvat i několik týdnů. Ale to nejhezčí je vždy vidět až na závěr. Kdy je lokalita už prozkoumaná. Kdy se už v podstatě balíme, tak můžeme někoho provést po té ploše a ukázat, kde kdo bydlel, či kde se co vyrábělo," doplňuje archeolog Miroslav Novák.

Půjde tedy o další významný střípek, který doplní mozaiku obrazu naší dávné historie.

Pohled na konstrukci pozdně středověké rybniční výpusti nalezené v Písku u Chlumce nad Cidlinou
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka