Hradecké RE-USE pointy, anketa Šarmantní osobnost roku a zóna Solnice-Kvasiny. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Co někomu doma překáží, může být pro jinou domácnost ještě užitečné. Hradec Králové proto začal před třemi lety zkoušet, zda skutečně všechno, čeho se lidé zbavují, musí skončit mezi odpadem. Znovu použitelné věci začal nabízet na separačních dvorech v bazarech, kterým se říká RE-USE pointy. Nápad se mezi lidmi uchytil.

První RE-USE point vznikl v centrálním sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové v roce 2020. Osvědčil se a proto na stejném principu začaly fungovat tyto bazary i ve zbývajících třech sběrných dvorech ve městě. Vše vzniklo proto, aby město snížilo množství komunálního odpadu. A také aby se zbytečně nevyhazovaly věci, které jsou stále funkční a někomu by mohly ještě dobře posloužit.

Čtěte také

27. ročník ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku zná desítku finalistů, kteří získali v první kole největší počet vašich hlasů. Od ledna do května jste posílali tipy na Šarmantní osobnosti za rok 2022. Z nich jsme na základě největšího počtu hlasů sestavili žebříček „deseti nejšarmantnějších“, ze kterých jste vybírali Šarmantní osobnost.

A kdo se dostal mezi deset nejšarmantnějších?
Lucie Bílá, Dagmar Havlová, Naďa Konvalinková, Jitka Molavcová, Dana Morávková, Ondřej Havelka, Zbigniew Czendlik, František Kinský, Daniel Stach a Marek Ztracený.

Vítěze ankety vyhlásíme ve středu 1. listopadu 2023 na slavnostním galavečeru v Kongresovém centru Aldis Hradec Králové.

Čtěte také

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil výstavbu infrastruktury pro nově budovanou jižní část průmyslové zóny u města Solnice rozšiřující stávající zónu Solnice-Kvasiny. Plní tak uzavřená usnesení vlády na zlepšení veřejné infrastruktury v regionu.

Cílem je zajištění napojení rozšířené průmyslové zóny na dopravní a technickou infrastrukturu a zlepšení dopravy na frekventované silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Základní vymezení plochy tvoří trojice hlavních přístupových komunikací III. třídy o celkové délce 3,5 kilometru.

autor: baj
Spustit audio

Související