Hradecké radnici se podařilo kontaktovat partnerský ukrajinský Černihiv a domluvit konkrétní pomoc

14. květen 2022 20:15

Město Hradec Králové už ví, jakou pomoc pošle na Ukrajinu partnerskému Černihivu. Radnici se po víc než dvou měsících snažení podařilo zkontaktovat tamní úřady a organizace a také domluvit první konkrétní kroky. 

Čtěte také

První žádost o pomoc přitom muselo město zhruba před dvěma týdny ještě odmítnout. „V první žádosti byl takový požadavek, který nebylo v našich silách splnit,“ popisuje primátor Alexandr Hrabálek z ODS, že se ale věci v posledních dnech začaly přeci jen trochu hýbat.

Zatímco první žádost město vyslyšet nemohlo, tu další už ano - a aktuálně řeší, jak na Ukrajinu poslat peníze. Požadavek přišel od obdoby hradeckého VAKu - černihivské vodárenské společnosti. „Ozvali se nám s tím, že by potřebovali hlubinná čerpadla. Jsou to v podstatě čerpadla Nautilus, které známe ze svých domovů, ale nějaká výkonnější, protože jedno stojí zhruba 4 tisíce eur.

Město má na pomoc dost peněz a další přibývají, na transparentním účtu je v téhle chvíli 200 tisíc a další desítky tisíc mají přibýt v nejbližších dnech.

Okraj Černihivu

Teď bude potřeba prověřit, aby peníze opravdu odešly tam, kam odejít mají - situace na Ukrajině může být nepřehledná, říká mluvčí magistrátu Petr Vinklář. „Získali jsme kontaktní osobu z ukrajinského velvyslanectví, kde budeme chtít číslo bankovního konta samozřejmě prověřit.

Čtěte také

Právě to, aby se peníze neobjevily například na soukromých účtech, bylo pro hradeckou radnici důležité už od začátku invaze. „Vyvíjeli jsme permanentní aktivitu, abychom získali relevantní kontakt. Protože to, co jsme měli hned na začátku války, tak nám nepřipadalo vhodné. Na první účet, který jsme z Černihivu obdrželi, poslat naše peníze.

Město teď nebude na Ukrajinu posílat přímo čerpadla, ale pošle peníze, zatím na jedno z nich. V Černihivu už mají dodavatele, který je schopen čerpadla obratem prodat a dovézt, odpadne tedy část starostí. Hradec Králové je připraven pomáhat i dál.

„Jsme připraveni posílat třeba po částech peníze na vybavení například školních tříd. Ale zatím nevíme, o co přesně požádají, dodává primátor Alexandr Hrabálek. Se starostou Černihivu se mu zatím ovšem přes veškerou snahu spojit nepodařilo.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související