Stovky Ukrajinců v Královéhradeckém kraji dochází pod dohledem 13 lektorů na kurzy českého jazyka

13. květen 2022 08:01

V Královéhradeckém kraji chodí na kurzy českého jazyka do Integračního centra pro cizince zhruba 400 Ukrajinců. Ty vyučuje 13 lektorů a lektorek. Podle některých z nich jsou jejich znalosti češtiny při příchodu do České republiky minimální. 

Čtěte také

„Dobrý den! Jak se máte?“ Začíná svůj kurz českého jazyka pro Ukrajince lektorka Dita Golková.

Právě ona je jednou z lektorek v Integračním centru pro cizince v Hradci Králové. „Všichni nově příchozí, a z větší části jsou to tedy dospělé ženy, přicházejí s minimální vstupní znalostí češtiny. Protože ruská invaze je zasáhla naprosto nečekaně, takže neměli vůbec v plánu k nám přijít za svými rodinnými příslušníky, popisuje svoje studenty.

Těch přijde v současné době na hodinu zhruba 12. Podle Dity Golkové je jejich zlepšení v českém jazyce individuální. „Myslím si, že je to hodně ovlivněno i tím, jestli si tady už našli práci a také zda třeba doprovází své děti do nějakých školských zařízení. A jak hodně se pohybují ve veřejném prostoru.

Čtěte také

„Protože ti, kteří začali před 6 týdny, tak se to na ně nabaluje opravdu docela rychle. Jsou každý den v nějakém kontaktu a pokrok je tam znatelný.

Z Ukrajiny přišla i Katarina Ostapko, která kurzy češtiny navštěvuje. „Kurzy se mi moc líbí. Je to mé první setkání s Českou republikou a myslím si, že je to opravdu moc důležité pro integraci do společnosti. Nejhorší je pro mne asi to, že všechny problémy řeším v angličtině. Kdybych ji neuměla, asi bych se česky naučila rychleji.

Do kurzů českého jazyka, které pořádá Integrační centrum pro cizince Hradec Králové chodí v celém Královéhradeckém regionu přibližně 400 studentů z Ukrajiny.

Čtěte také

Informace doplňuje koordinátorka vzdělávacích aktivit Ludmila Dundová. „Pro nově příchozí z Ukrajiny jsme otevřeli 22 jazykových kurzů. Snažíme se mít kapacitu 15 osob na jeden kurz. Češtinu vyučujeme v našich prostorách.

„Vzhledem k tomu, že jsme momentálně počet kurzů zdvojnásobili, tak jsme velice rádi, že nám vedení školy nabídlo pronájem prostor zdarma, dodává Ludmila Dundová.

V Hradci Králové tak lektoři učí také v prostorách Gymnázia J. K. Tyla a Biskupského gymnázia. Kurzy češtiny pořádají například i v Jičíně, Náchodě a Jaroměři.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio