Hradecké městské lázně slaví. Přesně před 90 lety vyzkoušeli unikátní „mořské“ vlnobití první plavci

9. duben 2023 08:31

Psal se rok 1933 a v Hradci Králové se pro veřejnost 9. dubna otevřel areál městských lázní. Je to tedy přesně devadesát let, co vodní hladinu rozvlnilo kromě plavců také umělé vlnobití.  Technická památka z dílny Kolben a Daněk funguje do dnešních dnů.

Historie hradeckých městských lázní se začala psát ve 30. letech minulého století. Otevřeny byly 9. dubna 1933, říká vedoucí plaveckého areálu Stanislav Bydžovský. „Unikátní byly hlavně v tom, že je tam vlnobití dodané firmou Kolben a Daněk. A to nám slouží dodnes.“

Čtěte také

Mohutné stroje, které jsou technickou památkou, si mohou návštěvníci prohlédnout přes prosklené stěny přímo v areálu aquacentra.

O jejich pravidelné spouštění se starají plavčíci. Například Martin Gimpl. „Každou půlhodinu pouštíme vlnobití. Sepneme to a čtyři a půl minuty tu máme vlnobití.

Architekt Oldrčich Liska navrhoval hradecké městské lázně jako poctu k 10. výročí založení Československa. Prvorepubliková architektura s nezaměnitelným bazénem pronikla v roce 1942 i do filmu, ve kterém zářili herci Jan Pivec a Zita Kabátová.

„Jedná se o film Muži nestárnou a je tam úžasný záběr lázní. Těch lidí, co tam bylo. Celý ten film je moc pěkný.

Čtěte také

V roce 1981 byl objekt hradeckých městských lázní zařazen mezi kulturní památky. „V letech 1996 až 1998 zde proběhla rekonstrukce, kde po ní je vylnobití poloviční než bylo ono původní. Protože ustoupilo dojezdu tobogánu. Aby tady byly nějaké další atrakce.

Zmíněná rekonstrukce byla ale jen částečná. A pro pokrytí zvýšené poptávky po plavání byl k funkcionalistickému objektu v 90. letech minulého století přistavěn zcela nový, padesátimetrový plavecký bazén.

Vzpomíná vedoucí areálu Stanislav Bydžovský. „V původních městských lázních nebyl takový prostor pro veřejnost. Byly jen vyčleněny nějaké dvě nebo tři hodiny v týdnu a něco o víkendu. Protože zde byly plavecké kluby, děti se učily plavat.

Čtěte také

Plavecký bazén letos oslaví 30 let, objekt městských lázní ale už má za sebou dokonce trojnásobně dlouhou dobu existence.

Jak obě výročí oslaví přibližuje ředitelka Správy nemovitostí v Hradci Králové Jaroslav Berhnardová. „Protože se slaví 90 let, tak jsme dali devadesátiprocentní slevu na vstupném. Výročí vychází na 9. dubna a je to zrovna Velikonoční neděle. A musím upozornit, že je tam omezená kapacita, v jeden moment se dovnitř dostane pouze 240 lidí.

Bonus v podobě bezplatných 20 minut navíc mohou čerpat návštěvníci areálu po celé velikonoční svátky.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související