Hradecké knihovny mění s prázdninami otevírací dobu. A chystají hřiště na pétanque i šachový stolek

28. červen 2021 08:19

Návštěvníci knihovny města i vědecké a studijní knihovny v Hradci Králové se budou muset se začátkem prázdnin jako každoročně vypořádat s letní otevírací dobou. 

Čtěte také

Mimo zkrácené návštěvní hodiny má například i Knihovna města Hradce Králové mimo provoz jednu ze svých poboček.
„Teď je momentálně uzavřena pobočka knihovny v Malšovicích," říká ředitelka Barbora Čižinská.

Důvodem uzavření je rekonstrukce sociálního zařízení a schodiště, opět otevřena pak bude 31. srpna. Se začátkem prázdnin bude hlavní budova ve Wonkově ulici pro návštěvníky otevřena v pondělí, v úterý a ve čtvrtek od 12 do 18 hodin, ve středu a v pátek pak od 8 do 12 hodin.

„Jinak na pobočkách je jistota pondělí, středa a čtvrtek. V pátek má otevřeno pouze pobočka Moravské Předměstí. A v úterý pouze některé pobočky."

Čtěte také

Během letních prázdnin má knihovna města pro veřejnost připravenou celou řadu akcí. Jako jsou třeba výstavy, které představí spisovatele Milana Kunderu a nebo architekty Jana Zídka a Karla Šmída.
„Potom máme cvičení na terase, to už je také několikátý rok velmi oblíbená záležitost. A máme připraveni velkou hru kolem Labe, je to okruh asi 5,5 kilometru na motivy různých literárních postav. To je taková procházka pro celou rodinu."

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové plánuje podle mluvčí Vladimíry Buchtové pravděpodobně během července zřídit kousek od svého vchodu hřiště na pétanque.
„Říkali jsme si, že to by mohla být pěkná letní aktivita. Rodiče přijdou třeba i s dětmi do knihovny, děti mohou soutěžit a rodiče si zahrají pétanque."

Čtěte také

V průběhu prázdnin by se měl pak objevit třeba šachový stolek. To ale není vše.
„Přímo v knihovně se uskuteční soutěže pro děti. Budou tam témata jako Detektivem v knihovně nebo Cestuj a poznávej s vědeckou knihovnou. A po celé prázdniny bude probíhat i exteriérová soutěž, to je Hradecké pátrání po pamětních deskách."

Návštěvníci se ale také musí přizpůsobit zkrácené letní otevírací době.
„V pondělí, úterý a pátek se k nám dostanete od 12:00 do 18:00 hodin a ve středu a ve čtvrtek od 9:00 do 15:00 hodin. Soboty a neděle máme zavřeno."

A v termínu od 19. do 23. července bude Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové z technických důvodů zcela uzavřena.

Spustit audio

Související