Hradecká fakultní nemocnice pozvala zájemce na prohlídku kliniky KARIM. A zájem lidí byl obrovský

17. březen 2023 09:04

Fakultní nemocnice v Hradci Králové využila drobných oprav a malování prostor na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny KARIM k tomu, aby na běžně nepřístupném oddělení uspořádala Den otevřených dveří. Možnost podívat se na část nemocnice, nabitou nejmodernější technikou, využily stovky lidí. 

Čtěte také

„V tuhle chvíli bych měl udělat 30 kompresí a potom 2 vdechy,“ zaznělo při Dni otevřených dveří, který umožnil návštěvníkům nahlédnout za oponu nejmodernějších technologií, ale k vidění byly i ukázky laické resuscitace na figurínách a základy první pomoci.

Tuhle část mohli skoro přeskočit studenti zdravotnických škol, kteří se o to víc zajímali o odbornou stránku.

„Nám, studentům zdravotnické školy, to dá nějakou představu toho, jak to tady chodí. A je to tedy opravdu fofr. Kdyby tu byli nějací pacienti, tak by to bylo ještě něco jiného, než co přesně dnes vidíme, ale hodně se to tomu blíží, říkala třeba Julie, studentka druhého ročníku hradecké zdravotnické školy.

Že se studenti na taková místa podívají vítají i pedagogové, potvrzuje Vlaďka Dlouhá. „Určitě. Protože v učebně, i když mají k dispozici velmi moderní pomůcky, tak to nenahradí praxi. Tady vidí, jak se intubuje, zavádějí kanyly do dýchacích cest a oni tak získávají větší jistotu.

Čtěte také

Den otevřených dveří začal v deset ráno a skončil v šestnáct hodin, dorazilo nakonec kolem tisíce lidí Podívat se mohli třeba i na to, jak vypadá mimotělní oběh, který zachraňoval životy v době pandemie koronaviru.

Právě během období pandemie si nemocnice musela jinak oblíbené a populární Dny otevřených dveří odpustit, říká její mluvčí Jakub Sochor. „Ona ta akce teď nebyla kvůli covidu, kdy zde bylo zapotřebí zajišťovat péči o covidové pacienty. Tedy několik let se nekonala. Ale je velmi oblíbená, přicházejí i školáci a jde o unikátní příležitost nahlédnout do provozu tohoto super specializovaného pracoviště, kde se naši specialisté starají o pacienty s nejvíce komplikacemi.

Do běžného provozu se klinika KARIM v hradecké fakultní nemocnici vrátí v nejbližších dnech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související