Unikátní výzkumné ultrazvukové pracoviště na porodnické a gynekologické klinice hradecké nemocnice

27. leden 2022

Unikátní výzkumné ultrazvukové pracoviště, které je první svého druhu v České republice, otevřela Fakultní nemocnice Hradec Králové na své porodnické a gynekologické klinice. 

Čtěte také

Pracoviště je využívané na výzkumné projekty zaměřené na tzv. „velké porodnické syndromy“, které jsou jedním z problémů současného porodnictví. Mezi tyto syndromy patří například předčasný porod, předčasný odtok plodové vody či preeklampsie.

„Nová laboratoř umožní rozšířit portfolio výzkumných projektů, do kterých jsou již nyní zapojeny stovky těhotných žen z celé České republiky, ale také i mezinárodní spolupráci v oblasti ultrazvukového výzkumu v perinatologii,“ uvedl prof. MUDr. Marian Kacerovský, Ph.D. z Porodnické a gynekologické kliniky FN HK.

Výzkum v této oblasti je mimořádně důležitý, protože „velké porodnické syndromy“ postihují zhruba každé desáté těhotenství.

Čtěte také

Laboratoř je vybavená nejkvalitnějším dostupným ultrazvukových přístrojem. Výzkumná infrastruktura byla pořízena z prostředků Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace.

„Přístroj nabízí nejmodernější zobrazovací technologie umožňující strukturální a funkční vyšetření plodu na nejdetailnější možné úrovni. Absence ultrazvukového přístroje určeného pouze pro výzkum byla významným omezením a limitací pro řadu důležitých výzkumných projektů,“ uvedla doc. MUDr. Ivana Kacerovská Musilová, Ph.D., která se ultrazvukovému výzkumu v perinatologii systematicky věnuje od roku 2010 a výsledky její práce byly publikovány i v nejprestižnějších mezinárodních časopisech.

Čtěte také

Jedním z cílů výzkumných projektů v oblasti perinatologie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je díky ultrazvukovým vyšetřením odhalit změny, které by mohly upozorňovat na následné riziko rozvoje předčasného porodu, přítomnosti zánětu/infekce či jiných těhotenských komplikací.

Fakultní nemocnice Hradec Králové řeší každoročně řadu významných vědeckých projektů.

Například loni projekt věnující se stanovování přítomnosti bakterií v plodové vodě získal v rámci soutěže Transfera Technology Days třetí místo. Nová metoda umožní v řádu několika hodin určit přítomnost konkrétních bakterií v plodové vodě a umožní nasadit účinnou léčbu antibiotiky a snížit dopady zánětu na poškození plodu.

autoři: Jakub Sochor , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.