Hradec schválil mírně schodkový rozpočet na rok 2019. Město bude hospodařit s 2 miliardami

18. prosinec 2018 08:47

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo na svém posledním zasedání v letošním kalendářním roce rozpočet na rok 2019. Rozpočet je schodkový, výdaje jsou vyšší než příjmy o dvacet miliónů korun. Celkově bude krajské město v příštím roce hospodařit s více než dvěma miliardami korun. 

Fotbalovou arénu Hradec Králové postaví, nové výběrové řízení má být do tří měsíců

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo zrušení výběrového řízení na výstavbu nového fotbalového stadiónu. Opozice tento krok kritizuje, a to přesto, že nové vedení města zopakovalo, že přípravu stavby jako takové zastavit nechce. 

Schodek rozpočtu se nezdál některým opozičním zastupitelům. Proti právě z tohoto důvodu hlasoval Pirát Pavel Vrbický: „Rozpočet je schodkový o 20 milionů, je to málo, nechci lidi strašit, ale podle mne by měl být rozpočet vyrovnaný."

Podle Pirátů jde o princip a schodek je zbytečný, tím spíš, že nic zásadního neřeší. Zmíněných 20 miliónů korun by se prý dalo bez problémů ušetřit třeba na fotbalovém stadiónu.

Pavel Vrbický se nechal slyšet, že optimální by byla redukce nákladů až o 40 procent. Investovat by se naopak podle něj mělo do oprav Benešovy třídy: „Myslím si, že na fotbalový stadion chceme dát moc peněz. A nelíbí se mi to, že například na Benešovu třídu, která byla tolik skloňovaná před volbami, tak na ni dojde až v roce 2022 vytvořením rezervy 50 milionů."

Nula v kolonce na opravy Benešovy třídy byla terčem kritiky opozice

Náměstkyně primátora Monika Štayrová z hnutí ANO ale vysvětlila, že město Benešovu třídu opravit určitě chce. Jen to momentálně není z řady důvodů ještě možné: „Všechny sliby, co se týkají Benešovky, platí. Ale ještě není územní rozhodnutí, stavební rozhodnutí. Zaprvé zítra jedeme ověřovat dotační možnosti týkající se rekonstrukce Benešovy třídy. A skutečně výběr zhotovitele začne v onom roce 2022. A pro to máme nachystaných prvních 50 milionů."

03170653.jpeg

Do oprav Benešovy třídy by se mělo investovat nejméně 750 miliónů korun, podle dalších odhadů ale spíš přes miliardu - to ale až za několik let. Vedení města znovu několikrát zopakovalo, že v podstatě převzalo rozpočet, připravený bývalou koalicí - že na razantní změny a zásahy nebyl čas a prostor.

Náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených i proto považoval některé připomínky opozice za podivné: „Některé dotazy byly docela vtipné. Protože útočily na něco, co připravili ti samí lidé, kteří městu vládli. Takže to bylo poměrně zajímavé. To byly takové útoky z principu. Já jsem to i potom vrátil zpět, že by se měli hlavně zamyslet sami nad sebou, jaký ten rozpočet připravili."

I přes poměrně bouřlivou debatu hradečtí zastupitelé nakonec tedy rozpočet ve schodkové podobě schválili.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související