Jan Petrof je devátým držitelem čestného doktorátu honoris causa Univerzity Hradec Králové

29. listopad 2018 09:31

Čestný doktorát honoris causa v oboru management převzal od vedení Univerzity Hradec Králové Jan Petrof. Stal se tak devátým držitelem tohoto titulu v historii univerzity. Reportérka Lucie Peterková byla u této slavnostní chvíle s rozhlasovým mikrofonem.   

Slavnostní, ale také velmi přátelská byla atmosféra ceremoniálu v aule Univerzity Hradec Králové, kde si čestný doktorát "honoris causa" převzal Jan Petrof. Zástupce čtvrté generace výrobců pian z Hradce Králové byl oceněn na návrh fakulty Informatiky a managementu právě v oboru management.

Zdeněk Svěrák získal čestný doktorát a medaili královéhradecké univerzity

03346181.jpeg

Dramatik, herec a scénárista Zdeněk Svěrák převzal čestný doktorát a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové. Ocenění získal za zásluhy o rozvoj České jazykové kultury.

Fakulta informatiky a managementu hradecké univerzity letos slaví 25 let existence. To byl jeden z důvodů proč poprvé využila své možnosti udělit čestný doktorát.

„Rodina Petrofova je pro Hradec Králové něčím takovým jako je rodina Baťova pro Zlín," vysvětluje děkan fakulty Josef Hynek. „To je firma, která je s tímto městem neodmyslitelně spjata a skutečně šíří jeho slávu daleko za hranicemi naší republiky.

Podle něj by určitě příběh Jana Petrofa i celé jeho rodiny stál i za zfilmování: „Je to velice poctivý, čestný a pracovitý člověk. Který, navzdory tomu, co prožil a čím si prošel, co musel protrpět, tak je pozitivní. A já musím říct, že je pro nás opravdu vzorem. Často říkáme, že žádné vzory kolem nás nejsou. Ale možná je to často jen tím, že je nevidíme."

Slavnostní promoce se kromě význačných hostů z akademické obce účastnila i rodina Jana Petrofa.

A dcera Zuzana Ceralová - Petrofová, která otce ve vedení firmy vystřídala, neskrývala dojetí: „Zaprvé proto, že tatínek dostal tak krásný titul. Je to ocenění celého jeho života. A také proto, jak to celé bylo krásně a důstojně připraveno. Bylo to nádherné odpoledne. Velmi děkuji univerzitě, moc si toho vážím."

Při ceremoniálu oblíbenou skladbu doktoru Petrofovi zahrál na křídlo rodinné značky talentovaný Matyáš Novák, který nechyběl ani mezi gratulanty: „Moc gratuluji. Jsem velmi rád, že jsem tady dnes mohl být. Bylo to úžasné, opravdu ohromný zážitek."

Jan Petrof je devátým držitelem čestného doktorátu Univerzity Hradec Králové

„Já to budu zažívat teprve asi tak s týdenním zpožděním. Až mi to všechno dojde, co se vlastně stalo. Musím říct, že mne to překvapilo, když mi to oznámili. Ale dojde mi to opravdu až za nějaký čas," řekl čerstvý doktor Jan Petrof.

Jan Petrof se stal zatím devátým nositelem čestného doktorátu a Zlaté medaile udělené univerzitou.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související