Houslista Pavel Šporcl hraje „z obýváku“ pro celý svět a připravil i odvážnou světovou premiéru!

10. duben 2020

Pavel Šporcl, který jako jeden z prvních umělců zareagoval na krizovou situaci a začal pro posluchače hrát ze svého doposud velmi střeženého soukromí, připravil na Velký pátek 10. dubna odvážný experiment - jako pravděpodobně první houslista na světě zahraje na předtočený hudební základ v živém streamu kompletní Koncert D dur Petra Iljiče Čajkovského.

Tímto živým přenosem, který souběžně vysílá i světoznámý The Violin Channel, vyvrcholí jeho unikátní cyklus Pavel Šporcl - 6 x v obýváku.

V této mimořádné době je to od houslisty opět mimořádný počin a jak sám říká, velmi inovativní krok směrem do budoucna.

Čtěte také

„Je to asi poprvé, kdy nějaký umělec provede kompletní skladbu ze svého domova za orchestrálního doprovodu puštěného z předem nahraných základů. Samozřejmě, že živé vystoupení, při kterém jsem v kontaktu s orchestrem, dirigentem a mohu vnímat okamžité reakce publika, to nenahradí. Ale chci být i v těchto chvílích s lidmi, cítit je alespoň na dálku objektivem kamery“, řekl k chystanému překvapení houslista.

„Čajkovského koncert paří k nejkrásnějším, hrál jsem ho mnohokrát a na toto výjimečné vystoupení se mimořádně těším. Bude to i pro mne nesmírně vzrušující“ dodal Šporcl.

V minulosti tento koncert nahrál s Českou filharmonií pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka.

Šporclovy streamované koncerty jsou velmi úspěšné a počet zhlédnutí se na jednom z nich vyšplhal až na 60 tisíc. K této světové premiéře se v pátek 10. dubna ve 20 hodin živě připojí i The Violin Channel, leader ve zpravodajství o klasické hudbě, který má přes 350 tisíc sledujících po celém světě. Koncert bude živě přenášen jako součást jejich vlastní série Living Room Live.

Na Velký pátek si můžete na www.facebook.com/pavelsporcl vychutnat krásnou hudbu spojenou s unikátním pohledem do houslistova soukromí.

Tímto koncertem vyvrcholí cyklus Pavel Šporcl - 6x v obýváku. Svá vystoupení umělec živě odvysílal ze svého doposud velmi chráněného soukromí a zdarma na svém Facebooku, Instagramu a kanálu Youtube. Koncertně oblečen zahrál a uváděl v českém i anglickém jazyce v takřka hodinových vystoupeních své oblíbené skladby různých stylů. Své posluchače vyzval, aby se svátečně oblékli, otevřeli lahev vína a večer si vychutnali ve slavnostní atmosféře.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.