Houbová žemlovka 13.9.2008
Suroviny:
600 g hub /nejlépe směs/, 5 žemlí, 150 g másla nebo 50 g másla a 100 g slaniny, půl litru mléka, 4 vejce, 1 lžičku soli, muškátový oříšek, 2 lžíce nasekané petrželky a tvrdý sýr na posypání
Postup:
Houby nadrobno nakrájíme a podusíme na části másla. Žemle nakrájíme na kostky a polijeme je zbytkem másla nebo rozpuštěnou slaninou.
V mléce rozšleháme vejce, sůl, koření a petrželku, nalijeme na žemle a necháme odstát /a to dokonce až hodinu/, Občas promícháme.
Pokud zbyde na dně tekutina, přidáme strouhanku. Pokud budou žemle suché - přidáme mléko.
Do vymaštěné zapékací mísy dáme vrstvu žemlí, na to houby, zakryjeme opět žemlemi, posypeme sýrem a upečeme.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Vaříme s Habadějem v sobotu 6.9.2008 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.