Hořká čokoláda jako elixír. Pomáhá snížit stres i regulovat krevní tlak
Hlavní složkou hořké čokolády je kakao. Jeho podíl v klasické hořké čokoládě je nejméně 47 %. Hořká čokoláda je vhodná pro sportovce (během kondičního tréninku) – je prokázáno, že zlepšuje výkonnost.
Kakao také pozitivně ovlivňuje stres i regulaci krevního tlaku. Platí přitom, že čím vyšší obsah kakaa, tím více pozitivních účinků na zdraví.
Čokoládová tabulka snižuje pravděpodobnost vzniku mozkové příhody, pokud si dopřejete alespoň 60 g hořké čokolády týdně. Konzumace kvalitní tmavé čokolády působí jako prevence vzniku srdečních onemocnění.
Vyzkoušet můžete i konzumaci horké čokolády – dva šálky denně působí na kondici vašeho mozku a snižují riziko spojené se ztrátou paměti u starší generace.
Rychlou energii dodá čtvereček hořké čokolády, kterou necháte rozpustit na jazyku a to bez výčitek, že děláte něco nezdravého. Je to naopak!
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.