Hokejbal, to je prostě hokej bez bruslí. Vrátíme na mistrovství světa v Pardubicích zlato domů?

31. květen 2017

V Pardubicích už to žije hokejbalem. Ve čtvrtek 1. června 2017 tam totiž startuje letošní mistrovství světa. Člen organizačního výboru světového šampionátu a také člen předsednictva Českomoravského svazu hokejbalu David Kantor je naším dnešním hostem.

V Pardubicích už je jistě vše připraveno a vyladěno. Vrátíme titul zpátky domů?
My jsme udělali takovou hlavní nosnou myšlenku, v rámci pořádání mistrovství, vraťme zlato domů. To symbolizuje to, že v roce 1998 v Litoměřicích a v roce 2009 v Plzni, když se konala mistrovství světa v hokejbale na území České republiky, tak česká reprezentace mužů dosáhla vždy na zlato. Tak nám přišlo logické, vraťme zlato domů, to je myšlenka, která se ponese celým šampionátem.

Jak bylo těžké dostat světový podnik k nám do České republiky, do Pardubic?
My jsme na tom pracovali už od roku 2013, kdy se uskutečnil Světový pohár, což je šampionát klubů, přímo v Tipsport Aréně v Pardubicích. A v roce 2015 se konala v České republice konference ISBHF, což je mezinárodní organizace, která zaštiťuje hokejbal celosvětově. A samozřejmě trošičku záměrně jsme tu konferenci uspořádali v Pardubicích, kde jsme jim ukázali halu. A na té konferenci se o mistrovství světa hlasovalo. V konečném finále jsme zůstali my a Němci. Ale myslím, že ta varianta trošku toho zákulisního boje, že se to uskutečnilo v Pardubicích, členové kongresu se zúčastnili utkání v Tipsport Aréně, tak to rozhodlo. Byli nadšení.

Člen předsednictva Českomoravského svazu hokejbalu David Kantor a pozvánka na Mistrovství světa v hokejbale, které se uskuteční v Pardubicích

Jaký je rozdíl mezi hokejem a hokejbalem, pozemním hokejem a florbalem?
Jedná se o hokejkový sport, je to v podstatě princip hokeje. Jediný a základní rozdíl je v tom, že se nebruslí, ale běhá. Ta pravidla jsou víceméně stejná. Trošku rozdíl je, že se hraje třikrát patnáct minut, ne třikrát dvacet jako v hokeji. Jede se na třetiny a hraje se speciálním oranžovým balonkem, ale jinak je to hodně podobné hokeji.

A hřiště na kterém se hraje, to je tedy podobné rozměrově?
Hřiště je na té mezinárodní scéně úplně stejné, jako hřiště na hokej.

Jihlavský hokejbalista Jaroslav Javorka v utkání proti Letohradu

Jak jste se k hokejbalu dostal vy? Protože vy jste taky aktivní hráč, i když teď nějakou dobu už na listině zraněných.
Bohužel tady v Hradci Králové se mi asi před pěti lety stalo takové nepříjemné zranění, vyhodil jsem si rameno. A navštívil jsem zdejší krásnou nemocnici. A od té doby prostě bohužel to rameno zlobí. A přiznám se, že když mně ho potřetí nahazovali, tak jsem slíbil se slzou v oku, že už nebudu hrát.

Čím vás chytil tento sport?
Mám rád všechny hokejkové sporty. Ale díky tomu, že nejsem až tak dobrý bruslař, skoro bych řekl až špatný bruslař, tak mě tohle chytilo.

Stane se občas, že i hokejisti, kteří jsou zvyklí bruslit, přejdou k hokejbalu, když je to tak podobné?
Určitě se to stává. V naší mládežnické základně najdete hráče, kteří hrají jak hokej, tak hokejbal. A když se podíváme do historie, tak třeba v Litoměřicích v roce 1998 byli v kádru třeba Dušan Salfický, Richard Král a další hokejisté.

Děti a sport

Jak je to s popularitou tohoto sportu u nás? Znají ho lidé, vědí o něm?
Já věřím, že ano. Určitě ten sport není tak masový, jako je třeba fotbal nebo hokej. My pracujeme v předsednictvu s nějakými projekty, které se snaží rozšířit znalost a popularitu tohoto sportu. Hodně se soustředíme na mládež, na děti. A snažíme se soustředit i na ženský hokejbal, který je na vzestupu, a to je hodně zajímavá věc.

Davide, představte nám tedy ženský národní hokejbalový tým.
My se snažíme o rozvoj ženského hokejbalu a musím říct, že se nám to docela daří. A v rámci toho, že samotný šampionát žen by nebyl tak silný a marketingově uchopitelný, abychom ho mohli uskutečnit samostatně v rámci celosvětového hokejbalového hnutí. Tak se ty šampionáty konají společně - muži a ženy. A přináší to poměrně zajímavou věc, je víc zápasů, je to takové netradiční a víc lidí se pohybuje v rámci toho šampionátu a tak dále.

Jak jsme tedy na tom teď s tou formou? Je dobrá? Třeba s takovými Portugalci, do kterých by to člověk neřekl, tak poslední čtyři roky hodně zápasíme.
Hlavní trenér mužů Drahomír Kadlec, což je mistr světa v hokeji z roku 1996 z Vídně, tak tvrdí, že Portugalci jsou hrozně nevyzpytatelní, protože to je hodně běhavý soupeř a na tom velkém hřišti to může být poměrně velmi náročné. Bude to taková přetahovaná, takže se uvidí, jakým způsobem se to vyvine. Ale věřím, budeme fandit.

Člen předsednictva Českomoravského svazu hokejbalu David Kantor a pozvánka na Mistrovství světa v hokejbale, které se uskuteční v Pardubicích

Hokejbalové mistrovství začíná ve čtvrtek v Pardubicích. Kde všude se bude hrát?
Hokejbalové mistrovství světa se koná v Tipsport Aréně v obou halách, to jsou v podstatě hokejové haly. Hraje se od rána do večera, veškerý rozpis zápasů mohou najít posluchači na stránkách www.pardubice2017.com. Ale chci říct, není to jen o sportu. My jsme to dělali tak, aby to bylo pro návštěvníky zajímavé mistrovství světa. Na velkém parkovišti mezi oběma halami bude velká fanzóna se spoustou stánků a atrakcí. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet hokejbalovou střelnici a tak dále. Bude tam toho hodně. V průběhu celého mistrovství světa tam bude každý večer, kromě dýdžeje, i vystoupení regionálních skupin. Asi tím největším tahákem bude v sobotu 3. 6. koncert Vypsané Fixy. Vstup do fanzóny i na tento koncert je zdarma.

A budou tam i nějaké slavné tváře? Hokejisti se přijedou podívat do Pardubic?
Na sobotu 3. 6. máme připraveno setkání mistrů. To je setkání týmů ze šampionátů z Litoměřic a z Plzně. Ti se ukáží i na ploše před utkáním české reprezentace. A tam určitě ty známé tváře budou.

Chystá se i nějaký zahajovací slavnostní ceremoniál? Předpokládám, že si tuhle příležitost nenechají ujít zpravodajské a sportovní štáby z celého světa.
Máme akreditováno, tuším, nějakých 56 novinářů s tím, že se jedná hodně samozřejmě o české novináře. Ale je tam asi 10 novinářů z celého světa. To jsou většinou specializovaní novináři, kteří jezdí s těmi týmy. Je tam Kanaďan, je tam Američan a tak dále. A co se týče zahajovacího ceremoniálu, my startujeme ve čtvrtek v 17 hodin, v 18 hodin je přímo utkání Česko - Švýcarsko muži a v 17 hodin je slavnostní ceremoniál, kde jako takovou perličkou zazní poprvé oficiální hymna šampionátu a zahraje ji skupina Vypsaná Fixa. Doteďk ji nikdo neslyšel. Kromě mě.

Přijeďte se tedy podívat do Pardubic, je to velká událost. Podpořte naše hokejbalové národní týmy, ať už muže nebo ženy. Bude to deset skvělých mistrovských dní v Pardubicích.

Mistrovství světa v hokejbalu 2017
autor: jak
Spustit audio