Historické mapy a plány nebo polní kuchyně nabídne letos jako novinku vojenské muzeum v Josefově

2. duben 2021 08:55

Bastion číslo 10 v josefovské pevnosti u Jaroměře chystá pro letošní rok mnoho novinek. Návštěvníci si prohlédnou nejen zajímavé exponáty, které přibyly do tamního muzea vojenského lékařství, ale připravené budou i další nové expozice.  

Novinky v Muzeu vojenského lékařství v Josefově stále přibývají. Kam nás vedoucí Tomáš Kunsta vede teď?
„Půjdeme do spodního patra. Tyto prostory jsme získali v loňském roce a rok trvaly přípravy, malování a elektřina. Prosím, můžeme jít dále."

Čtěte také

Vcházíme do prostoru s klenutým stropem. Tady je jedna velká místnost a vzadu je další rozlehlý místnost, ve které jsou už dokonce i nějaké vitríny.

„Dnes jsme právě nainstalovali tuto vitrínu. Přijdou sem ještě dát obrazy na stěny a další dvě vitríny. Bude zde taková čekárna pro návštěvníky, než si je průvodce v těchto dvou místnostech vyzvedne."

Takové turistické návštěvnické zázemí nebo centrum.
„Budou si tu moci návštěvníci zajít i na toaletu a snad bude i nějaké občerstvení. Ale to je zatím ještě všechno v plenkách."

Historické vojenské mapy a plány nebo polní kuchyně nabídne letos vojenské muzeum v Josefově

Teď jsme se přesunuli o patro výš.
„Vcházíme do prostor, kde původně návštěvníci vcházeli na turistický okruh. Tentokrát půjdeme dále, máme nově instalovanou expozici plánů. Tady byly původně ubikace mužstva a my jsme využili tento sál na umístění plánů a map. Ještě se budou doplňovat."

Čtěte také

Tím jsme ovšem s novinkami neskončili. Jdeme se podívat na dvorek.
„Jedna z novinek, která v letošním roce bude, tak je to, že návštěvníci nemusí čekat na průvodce v budově, ale pokud bude pěkné počasí, tak mohou navštívit naproti kasematy."

Míříme do obrovského hangáru.
„Nacházíme se v kasematách, jsou tu vidět krby a posezení. Tyto prostory jsme nově připravili pro návštěvníky. V létě tady bude příjemný chládek. A současně tady máme vystaveny naše staré polní kuchyně."

Nové expozice v bastionu číslo 10 v Josefově už jsou připravené. Návštěvníci je uvidí hned, jak to dovolí epidemická situace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související