Hejtman kraje požádal armádu o pomoc v náchodské nemocnici. Město vojákům zajistí ubytování

16. říjen 2020 16:24

V náchodské nemocnici by v nejbližších dnech mohla pomáhat armáda. O její služby požádalo hejtmana Královéhradeckého kraje jak vedení nemocnice, tak i starosta města. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD jednal s ředitelem nemocnice a starostou města a následně podepsal oficiální žádost a odeslal ji na stálé operační centrum Armády České republiky.

Požadavek je na minimálně deset lidí, kteří by do náchodské nemocnice nastoupili co nejdřív. Podle odhadu hejtmana i vedení města Náchod by vojáci měli do nemocnice dorazit možná už zítra, a nebo během víkendu.

Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD potvrdil, že město vojákům zajistí ubytování a všechny další potřebné věci.

Armáda ČR u Domova pro seniory v Humpolci

Podle hejtmana Jiřího Štěpána zatím o výpomoc armády nemá zájem žádná další nemocnice nebo jiná organizace v kraji.

Momentálně se skutečně řeší hlavně situace v Náchodě. Právě tam je situace nejsložitější, okres je poměrně silně zasažený pandemií. Nemocnice má pro pacienty s koronavirem vyčleněných 76 lůžek, obsazené jsou ze tří čtvrtin.

Čtěte také

I na testy do náchodské nemocnice míří velké množství lidí, v minulých dnech byl obrovský problém se na ně vůbec objednat, nemocnice proto dnes spustila on-line rezervační systém, během příštího týdne také navýší kapacitu laboratoře, ve které tak během jediného dne vyhodnotí až 900 vzorků. Ještě nedávno to bylo jen asi 250, současná kapacita je 450.

Pokud armáda žádosti Královéhradeckého kraje vyhoví a vojáky do nemocnice pošle, co budou ve zdravotnickém zařízení přesně vykonávat za práce záleží na tom, o jaké příslušníky armády půjde. Zatím to vypadá, že budou bez zdravotnického vzdělání.

V takovém případě by pomáhali například s krmením, polohováním a hygienou pacientů, a s jejich transporty, což jsou věci, které je nezbytné zajistit a není k tomu potřeba kvalifikovaný pracovník.

Spustit audio

Související