Nemocnice v kraji odkládají kvůli koronaviru některé operace. A shání dobrovolníky na výpomoc

15. říjen 2020

V nemocnicích v Královehradeckém kraji je momentálně asi 130 pacientů s koronavirem. Postupně jich přibývá a některé nemocnice tak odkládají plánované operace. Shání také dobrovolníky, kteří by s péčí o nakažené pomohli. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové se aktuálně léčí zhruba čtyři desítky pacientů s koronavirem, z toho asi polovina má podle vedení nemocnice středně těžší průběh, tři jsou ve vážném stavu.

Čtěte také

Nemocnice si nadále vytváří kapacity pro příjem dalších lidí s nemocí Covid-19, omezuje tak některé plánované operace. Platí to například na oddělení ORL, ortopedii nebo kardiochirurgii. Provádí tam jen akutní úkony.

Současně se uzavřela některá lůžková oddělení, týká se to například kliniky oční nebo kožní. Cílem se především utvořit dostatečnou kapacitu pro pacienty s koronavirem a hlavně zajistit pro ně dostatek personálu.

Podobná situace panuje i v nemocnicích zřizovaných Královéhradeckým krajem, ale ne ve všech. Nemocnice krajského Zdravotnického holdingu mají pro pacienty s koronavirem aktuálně vyčleněných zhruba 140 lůžek, obsazená jsou ze dvou třetin.

Operační sál

Kapacitu standardních lůžek je podle zástupců nemocnic možné ještě o desítky navýšit. Stejně jako v Hradci je to ale horší s personálem a právě proto některé nemocnice také odkládají plánované operace. Jde o náchodskou, rychnovskou a trutnovskou nemocnici, například v Trutnově se jedná o zhruba polovinu chirurgických a ortopedických zákroků.

Naopak zatím bez omezení fungují nemocnice v Jičíně a nebo ve Dvoře Králové nad Labem. Někteří pacienti své termíny plánovaných operací ruší sami z důvodu nemoci.

Čtěte také

Náchodská nemocnice vyzvala lidi k šití látkových roušek, zároveň shání i dobrovolníky, kteří by s péčí o covid pacienty pomohli. Nemocnice nepotřebuje roušky pro personál, pro něj má ochranných pomůcek dost, ale pro pacienty, které například převáží na jiné oddělení, na vyšetření nebo k operacím.

Jde o lidi, kteří nemají koronavirus a nemocnice je chce co nejvíc ochránit. Na jaře měla nemocnice zásobu asi osmi tisíc látkových roušek, pacienti je ale nevraceli a zbylo jich tak jen asi tisíc. Znovu ale roušky přibývají, na výzvu z minulých dnů lidé reagují a poslali nebo donesli už víc než šest stovek roušek. Žádná jiná nemocnice zatím podobnou výzvu nezveřejnila.

Co se týká dobrovolníků, ti by byli potřeba prakticky ve všech nemocnicích. Vítaní jsou především lidé se zdravotnickým vzděláním, z některých nemocnic tak obvolávají své bývalé zaměstnance a žádají je o výpomoc.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka