Hasičům v Královéhradeckém kraji přidělal práci silný vítr. Lámal stromy a ničil střechy

5. březen 2019 07:30

Královéhradecký kraj zasáhl včera odpoledne silný vítr, který lámal stromy a trhal střechy. V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dvě osobní auta. Událost se obešla bez zranění. V Červeném Kostelci na Náchodsku odlétla střecha a prorazila na čerpací stanici nádrž s plynem. Na Rychnovsku vlak narazil do spadlé větve. Energetikům zbývalo dnes ráno opravit jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Rychnovsku.

V Hořicích spadl strom na dvě osobní auta, událost se obešla bez zranění. Hasiči po došetření události strom rozřezali a odklidili.

V Červeném Kostelci hasiči zajišťovali místo u čerpací stanice, kde došlo k úniku plynu z proražené nádrže vlivem odlétnuté střechy. Na místo jeli profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce, kteří místo události zabezpečili. Výbušné koncentrace nenaměřili ani nebylo nic dalšího ohroženo.

Královéhradecký kraj zasáhl včera odpoledne silný vítr, který lámal stromy a trhal střechy

Okolí bylo do doby, než se nádrž vyprázdnila, uzavřeno, a z toho důvodu se zastavil na nezbytnou dobu i provoz na blízké silnici I/14. Po vyprázdnění nádrže byl provoz opět obnoven a hasiči předali místo zásahu majiteli.

Jednotky také zajišťovaly uvolněné části střech na jaroměřském autobusovém nádraží, černilovské základní škole a na jednom objektu v Kocbeřích. Na dalších místech v kraji odklízeli profesionální i dobrovolní hasiči stromy ze silnic.

V katastru Týniště nad Orlicí narazil projíždějící motorový vlak do větší větve v kolejišti, nikdo ale nebyl zraněn. Jednotky HZS Rychnov nad Kněžnou a JSDH Týniště nad Orlicí místo zajistily a následně si věc převzali drážní hasiči SŽDC.

Královéhradecký kraj zasáhl včera odpoledne silný vítr, který lámal stromy a trhal střechy. Hořice - Barákova ulice

Hasiči také zasahovali na Rychnovsku u dvou požárů menšího rozsahu, kdy hořela tráva od spadlých drátů elektrického vedení.

V souvislosti se silným větrem musely zasahovat profesionální i dobrovolné jednotky asi v 35 případech. Během večerních hodin se situace uklidnila, od půlnoci prozatím nebyl evidován žádný technický zásah, kdy by hasiči odstraňovali následky po silném větru. 

Energetikům v Královéhradeckém kraji po silném pondělním větru zbývalo dnes ráno opravit jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Rychnovsku. V pondělí a v noci na dnešek energetici odstraňovali poruchy na vedeních vysokého i nízkého napětí hlavně na Královéhradecku, Náchodsku a Rychnovsku.

Předpokládají, že výpadky na vedeních nízkého napětí jim lidé ještě budou hlásit, například až přijedou na kontrolu svých chat a chalup.

Poruchy mohou lidé hlásit na linku 800 850 860.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroje: HZS Královéhradeckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související