Hasiči zřídili napříč krajem speciální dekontaminační místa. V Hradci je na Všesportovním stadionu

7. duben 2020

Napříč celým Královéhradeckým krajem vznikla speciální dekontaminační místa. Hasiči na nich čistí třeba sanitky nebo policejní auta, ve kterých jeli lidé potenciálně nakažení koronavriem. Počet takových případů stoupá, proto musela dekontaminační pracoviště vzniknout v každém okresním městě kraje. Přímo v Hradci Králové je na Všesportovním stadionu.

Čtěte také

Minulý týden dekontaminovali hasiči sanitky ještě u heliportu v areálu hradecké fakultní nemocnice. Právě tam musela mířit všechna auta, která v Královéhradeckém kraji takové vyčištění potřebovala.

„Potom, co těch případů přibývalo a množí se i případy vozidel Policie České republiky a dalších, tak jsme se zde rozhodli zbudovat takzvaný dekontaminační bod, kde budeme provádět dekontaminaci všech zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Potřeba tohoto zatím zde ještě nikdy nebyla," vysvětluje v postaveném stanu na hradeckém stadionu Jan Čech z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Právě on má dekontaminaci na starost.
„V podstatě se v tomto případě jedná o dezinfekci na základě chemické reakce. Jde o to zahubit viry a bakterie, které případně ti zasahující na sobě mohou mít."

Dekontaminace posádky sanitky trvá zhruba čtvrthodiny, vyčištění auta zabere 40 minut.

Dekontaminační stanoviště v Hradci Králové

„Dekontaminace osob se provádí hlavně ručně. Buď postřikovačem nebo nánosem metličkou. Dekontaminace vozidel se provádí ozonizátorem nebo přístrojem, který dělá aerosol peroxidu. Naši hasiči jsou ustrojeni stejně jako při zásahu na vysoce nebezpečnou nákazu. Mají jednorázový protichemický oděv, masku s filtrem, chemické rukavice," dodává Jan Čech.

Čtěte také

Jeho kolegyně z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Götzová popisuje, jak celý systém funguje.
„Ta stanoviště jsou vybudována na sportovištích, která jsou uzamčena a ohraničena, tedy se tam nedostane nikdo cizí. My tam v podstatě vyjíždíme až ve chvíli, kdy jsme k tomu vyzváni z daného operačního střediska složek IZS, které po nás onu dekontaminaci požadují."

V Královéhradeckém kraji už hasiči v uplynulých týdnech dekontaminovali několik desítek sanitek a policejních aut, tady na nově vzniklém místě na hradeckém stadionu to bylo zatím 6 vozidel.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.