František Kinský představí 10 slavných i méně známých šlechtických rodů ve třetím cyklu Modrá krev

31. říjen 2021

V Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku leží rodinné sídlo známého šlechtického rodu Kinských, jehož historie sahá až do 13. století. Tento staročeský rytířský a později panský hraběcí a knížecí šlechtický rod patří od 18. století k přední středoevropské aristokracii. Jeho členové žijí v Česku, Rakousku, ale i dalších evropských zemích.

V Česku žijí potomci chlumecké, choceňské a kostelecké větve, přičemž ta kostelecká vlastní právě zámek v Kostelci nad Orlicí. A pro Františka Kinského je to jeho domov. Řekl jsem to všechno správně?
Řekl jste všechno správně, jen bych si dovolil drobnou úpravu. Choceňští také žijí mimo území České republiky. Ale to nevadí, jako by tu byli.

František Kinský

František Kinský (* 27. prosinec 1947 Hradec Králové), celým jménem německy Maria Franz Emanuel Johannes Silvester Alfons Graf Kinsky von Wchinitz und Tettau je potomkem kostelecké větve šlechtického rodu Kinských z Vchynic a Tetova. Je zastupitelem a zároveň starostou v Kostelci nad Orlicí a věnuje se správě rodového zámku.

Pojďme k vám do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Jaký je tam podzim?
Podzim je nádherný. Park září všemi barvami a opravdu stojí za to ho navštívit. Sice my jsme naše kulturní aktivity v podstatě už dorazili až pomalu na samý vrchol, dokončili jsme program, který se opakoval několikrát za sebou, nazvali jsme ho Tváří v tvář neboli Face to face. Je to kombinace prohlídek, které vedu já a jsou rozděleny koncertem, který hraje Matyáš Novák, a k tomu ochutnávka maďarských jídel. Takže takové malé Rakousko-Uhersko. Dělali jsme ho celkem patnáctkrát a dohromady tyto programy navštívilo 650 lidí. Bylo to velmi úspěšné. Pokaždé bylo vyprodáno. Myslím, že jsme každému návštěvníkovi udělali radost tím, jak to bylo různorodé a opravdu přátelské setkání. Trochu slova, trochu hudby a sklenička vína.

Na Habsburky si určitě každý vzpomene. Ale některé rody nejsou tolik v povědomí. Přitom každý v sobě nese velký odkaz.
František Kinský, majitel zámku v Kostelci nad Orlicí

Jak jste si poradili s dobou, kdy ono Tváří v tvář nešlo u vás na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí uskutečnit?
Když ono Tváří v tvář nešlo, tak jsme vytvářeli programy, které šly. Se svými příznivci, mohu-li to tak říct, jsme se spojili přes Facebook a začali jsme Adventem loňského roku. Každou adventní neděli jsme vysílali kombinaci mluveného slova a hudby, někdy ještě doprovázené dětmi nebo pěveckým či hudebním sólem. A jelikož to mělo velký úspěch, tak jsme připravili ještě takový program v lednu, únoru, březnu a dubnu. Následně, když už návštěvníci mohli přijít, pokračovali jsme ve smyslu Tváří v tvář, Face to face.

Čtěte také

Zajímá mne pokračování cyklu Modrá krev, který mapuje naše šlechtické rody. Vy už prý zase natáčíte?
Je to pravda, zase jsme začali natáčet. Vlastně jsme začali už loni, ale covid nám to striktně zakázal, tak jsme natáčení přerušili. Opět jsme začali až zase letos přes léto a teď se dotáčí poslední dny. Ale současně už se začíná stříhat. Tentokrát ona třetí série představí 10 rodů, první dvě byly po osmi rodech. Teď bude tedy 10 dílů, 10 rodů. Některé velmi známé, jiné možná ne tolik.

Můžete i jmenovat?
Určitě. Takže Dačičtí ze Heslova, Bořek-Dohalští z Dohalic, Strachwitzové, Thurn-Taxis z Troskova, Dobřenští, Salmové, Valdštejnští, Stránští ze Stránky a Zejdlicové ze Schönfeldu a pak ten největší a nejdůležitější rod, na ten si každý vzpomene, to jsou Habsburkové.

Habsburkové, na ty si určitě každý vzpomene. Ale některé ty rody jsou opravdu méně známé.
Ano, ale přitom každý jeden v sobě nese velký odkaz. V případě některých by se dokonce dalo říct, že třeba nemají očividný majetek, protože se prostě vytratil v průběhu staletí nebo v posledních staletích, ale zase se třeba významně prosadili v době jiné. Zrovna Bořek-Dohalští. V období 2. světové války žili tři bratři, z nichž jeden byl dokonce velmi známý odbojář, pod pseudonymem Bedrník. Ten skončil tragicky v koncentračním táboře, stejně jako jeho jeden bratr.

Karel Habsburk, Alena Činčerová a František Kinský

A třetí bratr následně poté, co přežil válku, byl v 50. letech odsouzen k 20 letům vězení. Takže to byly velké osudy, a přitom o nich skoro nikdo neslyšel. Ale pokud někdo zavadil o dostihový sport, tak na ně narazil zcela určitě. Protože jeden z potomků byl dokonce šampionem v klusáckých dostizích a jeho starší bratr byl slavný několikanásobný trenér roku a tak dále. Koňáci vědí. A potom rod Mikuláše Dačického z Heslova, nebo rod Thurn-Taxis z Troskova a Taxisův příkop, každý si ho chtěl aspoň jednou skočit. Tedy nejsou to zase úplně neznámé rody.

Viděl jsem vás také v Pardubicích na závodišti na Velké pardubické.
Byl jsem se tam podívat. Nemohu si ten skok nechat ujít, když o něm zrovna natáčím.

Čtěte také

Ale oni ho teď upravili. Aby byl bezpečnější pro koníky. Souhlasíte s tím?
Asi ano, i když ta původní překážka svůj smysl měla. Prostě byla to výjimečná překážka, skákala se pouze jednou jedinkrát za rok. Viděl jsem staré záběry kameramanů z Velké pardubické, kdy se samozřejmě natáčelo u Taxisova příkopu. A musím říct, že v porovnání s tím, co se skáče teď, to bylo něco úplně jiného. Ale pro ty koníky je to asi lepší, mírnější.

Kdy bude třetí série k vidění na obrazovkách České televize?
Některé díly už se začínají stříhat. Myslím si, že premiérový vysílací čas bude stanoven tak, jako tomu bylo u předchozích cyklů, to znamená s podzimem příštího roku.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Proč se vlastně vašemu zámku v Kostelci nad Orlicí říká Nový?
Protože v Kostelci stojí také starý. Ten původní. Uprostřed Kostelce stojí starý barokní zámek a na kraji Kostelce pak stojí takzvaný nový, pozdně klasicistní. A pokud vše dobře dopadne, možná bude letos i na Vánoce koncert.

hrabě František Kinský

Pozval vás osobně zámecký pán na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí František Kinský. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související