Fontány i zeleň na královéhradeckých Jižních terasách obsluhuje automatický zavlažovací systém

7. srpen 2018 10:18

Zastavíme se na královéhradeckých Jižních terasách. Jejich součástí jsou nejen tři kaskádové fontány s vodopádem, ale také vinice a zeleň. Kromě toho, že si tudy člověk může zkrátit cestu z Pivovarského náměstí na Komenského třídu, se tam také dá i v horkých dnech příjemně posedět. 

O vláhu pro trávník, révu i keře se tady stará umělé zavlažování. Na Jižních terasách se zastavila i reportérka Lucie Peterková a nebyla sama.

„O zavlažování se stará automatika," říká cestou k centrále, která udržuje závlahu v chodu, Daniel Jeřábek z hradeckých technických služeb.

„Celé Jižní terasy mají nainstalovány automatický zavlažovací systém. Terasy jsou protkány systémem postřikovačů nebo kapkových závlah. A vše to řídí řídící jednotka, která je umístěna pod altánkem. Tam je vidět i technologie fontán, které jsou také řízeny z tohoto centra. Tak vzhůru do sklepení," usmívá se Daniel Jeřábek.

Rulandské modré ozdobí královéhradecké jižní terasy. Král Karel s Buškem z Velhartic by měli radost

Rulandské modré ozdobí královéhradecké jižní terasy

Tři stovky sazenic vinné révy vysadí v průběhu následujících dní Technické služby Hradec Králové na travnatém svahu jižních teras, které se veřejnosti po rekonstrukci zpřístupnily na podzim v roce 2011. První přípravy na výsadbu na jižních terasách již proběhly, nyní se sází rostliny na předem vyměřená místa. Město tak navazuje na historickou tradici pěstování vína v Polabí, která pochází z doby Karla IV.

Vstupujeme do takového téměř by se dalo říct krytu. Hodně je to tady cítit chlórem.

„To je právě od technologie fontán, protože většina toho, co je zde vidět, tak je technologie, která ovládá fontány. A co se týče automatického zavlažovacího systému, tak tady je na rozměr skromnější jednotka. Ale dokáže relativně mnoho. Máme tady v manuálu rozpis všech 19 sekcí, které ta jednotka řídí," vysvětluje Daniel Jeřábek.

V Hradci Králové se otevřela další část historických teras pod kanovnickými domy vedle pivovarského schodiště

Po naprogramování je dokáže spustit jednotlivě, podle potřeby. Většinou ale zalévá v noci, kdy rostliny nejlépe vláhu přijímají. Protože v horkém dni by se voda zbytečně odpařovala.

Další výhoda je, že počítač šetří lidské zdroje.

Přesto pracovníci Technických služeb musí každý den centrálu kontrolovat, jak vysvětluje Vlastimil Ondráček: „Všechny jsou obsluhovány z jedné technologické místnosti, kde chodí lidé provádět každodenní údržbu. Tam jsou čerpadla úpravny vody. Kdyby se něco stalo, tak se ta čerpadla mohou spálit, shořet elektromotory. Proto se tam drží i sobotní a nedělní služby."

V Hradci Králové je několik automatických zavlažovacích systémů. Mezi nejstarší patří ten na Masarykově náměstí. Na Jižních terasách je to takový zlatý střed a nejnovější automatický zavlažovací systém je na Benešově třídě.

autoři: Milan Baják , luc

Související