Festival Jazz Goes to Town chce hudbou rozzářit a probudit Hradec Králové. Přidejte se!

8. říjen 2018

Dnes vás budeme zvát na festival Jazz Goes to Town, který se projde Hradcem Králové už tento týden. Naším hostem je dramaturg festivalu Zdeněk Závodný. 

Rok jsme se neviděli, takže už je to tady zase.
Tak jsme rádi, že to tady zase je, doufám.

Jazz tedy půjde městem. Kdy přesně?
Jazz půjde městem v Hradci Králové od úterý 9. října až do soboty 13. října.

Jazz Goes to Town v Hradci Králové je jediný jazzový festival v Čechách a na Moravě, který si udržel formát pětidenní akce.
Zdeněk Závodný, dramaturg festivalu Jazz Goes to Town

Takže pět festivalových dní plných muziky. Pojďme festival nejdřív představit, nebo alespoň připomenout těm, kteří o něm třeba jen slyšeli, ale nikdy ho nezažili na vlastní kůži, na vlastní uši, na vlastní vjemy a pocity. Letos je už 24. ročník. V čem byla původní myšlenka udělat něco takového?
Já si myslím, že když festival vznikl, když ho pan Brunner s panem Gregarem zakládali v půlce 90. let, tak ústřední myšlenkou bylo zorganizovat v České republice velký jazzový festival. Tady v podstatě akce tohoto formátu tehdy vůbec nebyla. A skutečně se jim to podařilo, vytvořili mezinárodní hudební akci o rozsahu 5 dní, což je opravdu mimořádné. I do dnešních dnů, protože když jsme si dělali rešerše jazzových festivalů, které máme v Čechách a na Moravě, tak Jazz Goes to Town je jediný, který si udržel formát pětidenní akce. Z řady festivalů se staly cyklické akce, mají třeba nějaké epicentrum a pak probíhají další ve dvou, třech dnech a pak další akce probíhají během roku.

Zdeněk Závodný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy náš festival je jediná taková souvislá akce.
Snažíme se to držet koncentrované v oné festivalové podobě.

Snahou tohoto festivalu je také dostat muziku k lidem, hraje se často na netradičních místech. Ostatně i v názvu to je: Jazz jde městem, takže kavárny a kluby.
V názvu festivalu je zakódováno i poslání festivalu. A to je rozzářit a probudit město hudbou.

Divoký svět jazzu a přirozená krása vážek. Dvě životní témata fotografa Patricka Marka

Fotograf Patrick Marek

Patrick Marek - jeden z nejrespektovanějších českých fotografů specializujících se na svět velkých pódií, jazzu a vážek. Na první pohled by se zdálo, že tyto oblasti nejdou dohromady.

Letošní 24. ročník bude trošku výjimečný v tom, že přivítá big bandy. A když se řekne big band, tak si představím 22 nebo 25 hráčů na jevišti, velký big band, swingová muzika. To ale asi nebude něco takového, nebo ano?
Budou to velkoformátové kapely. Od nějakých 12 do 20, 22 muzikantů na pódiu. Ale nebude to swingová hudba. Big bandy, jenž jsme pozvali, jsou kapely, které hrají a přistupují k současné hudbě, hrají autorskou hudbu, neinterpretují skladby minulosti. Jsou to čistě autorské a v současnosti vzniklé projekty.

Začínáte v úterý. Co přinese první festivalový den? Tam budou hned tři koncerty.
Ano, v úterý máme na programu tři koncerty. Začínáme už v 18:00 hodin koncertem mladé Litomyšlské kapely Lucky Joke. To bude v restauraci Černý kůň. A potom proběhne oficiální zahájení festivalu již tradičně ve studiu Beseda, kde festival odstartuje trio jazzového kytaristy Davida Dorůžky. A po něm bude následovat česko-polský sextet Štěpánky Balcarové a polské zpěvačky Malgorzaty Hutek, který představí velmi zajímavý projekt založený na zhudebněných básních polského básníka Juliana Tuwima.

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Jazz Goes to Town je známý a prestižní mezinárodní hudební festival, který osvěží podzimní Hradec Králové. Dnes je možná těžké přesně říct, co je to vlastně jazz, nějak jej pojmenovat, zaškatulkovat, zavřít do krabičky.
V případě jazzu jde o tak neuvěřitelně široké univerzum hudby, které zahrnuje spoustu stylů, míchání různých žánrů, různých přístupů a tak dále. To je opravdu strašně pestrá směsice.

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové

A pestrá směsice to bude také v Hradci Králové. Pojďme na hlavní festivalové dny. Asi tím úplně nejhlavnějším bude sobota. Pojďme ale napřed k pátku, protože tam už to bude o těch velkých big bandech.
V pátek máme na programu dvě velké kapely. Jednou z nich je český Big band Bucinatores orchestra, který se v Hradci Králové představí ve speciálním programu s pražskou alternativně rockovou kapelou Strom stínu. Jedná se v podstatě o jazzové aranže písní této kapely. A v sestavě Bucinatores orchestra jsou asi nejlepší čeští jazzoví muzikanti mladší a střední generace. I nejkreativnější, dá se říct. A takovou specialitou je, že v sestavě Bucinatores orchestra je také legenda české alternativní hudby, Mikoláš Chadima nebo zpěvačka a violoncellistka Dora Bárová, která patří k jedněm z nejzajímavějších zpěvaček české současnosti, podle mě. Na Strom stínu a Bucinatores orchestra naváže jeden z hlavních koncertů letošního Jazz Goes to Town, a to bude švédský Norrbotten Big Band se švýcarským triem Vein. Tady se jedná o kooperaci tohoto tria se skandinávským big bandem, který patří k těm nejlepším tělesům nejen ve Švédsku, ale dá se říct v celé Skandinávii v odvětví jazzové moderní muziky.

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Dá se trošku popsat co to bude za moderní muziku?
Je těžké muziku popisovat. Ten projekt vznikl z iniciativy švýcarského tria Vein. Oni připravili program, který se jmenuje Symphonic pop a kombinuje jejich dva předchozí projekty. Jedním z nich byl ravelovský projekt Vein plays Ravel. Druhým byl The chamber music effect. A dá se říct, že oni vychází z jazzové tradice, ale zároveň ji tak trochu podrývají a podkopávají. Protože jejich přístup je takový lehce provokativní až anarchistický.

Čtěte takéJazz Goes to Town

V krátkosti ještě musíme zvládnout představit sobotní program, protože tam toho bude hodně. A takovou lahůdkou bude, že první koncert bude na Riegrově náměstí, to znamená před budovou hlavního nádraží v Hradci.
Ano, bude to tak. Bude to 22hlavý big band Kyx orchestra, který je tvořen z muzikantů z Královéhradecka a Pardubicka. Bude to open air koncert před vlakovým nádražím v Hradci Králové. A potom se můžeme těšit na českou premiéru kvintetu trumpetisty Nata Wooleyho, což je momentálně jeden z nejinspirativnějších a nejvýraznějších trumpetistů na newyorské nezávislé jazzové scéně. Přijede poprvé do České republiky a představí se tu se svým aktuálním kvintetem. Závěr festivalu pak bude patřit mezinárodnímu kvintetu Spinifex, který operuje v Amsterdamu. Speciálně pro Královéhradecký Jazz Goes to Town jsme s nimi připravili koprodukci projekt Spinifex Maximus. A tam se jedná o to, že kapela Spinifex, ten kvintet, je doplněn šestičlennou dechovou sekcí složenou z českých jazzových muzikantů. V sobotu tady odehrají premiérově program, který den předtím nazkouší.

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Tak ať se ten 24. ročník povede. Ať si na festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové najde cestu co nejvíc lidí. Děkuji, to byl Zdeněk Závodný, dramaturg festivalu Jazz Goes to Town. Na shledanou, hezký den.
Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.