Febiobest míří do Hradce Králové

22. září 2010

Největší přehlídka audiovizuální tvorby ve střední Evropě Febiofest se rozjela i do regionů. Do královéhradeckého kina Centrál dorazí ve dnech 15. až 17. dubna. Slavnostní zahájení za účasti filmové delegace v čele s Ferem Feničem se uskuteční 15. dubna večer a pak budou pro širokou veřejnost připraveny filmy, které sklidily ovace na festivalu v Karlových Varech. Patří mezi ně slovensko-německý film Muzika z dob normalizace, dále filmové zpracování opery La Bohéme s Annou Nětrebko a Rolandem Villazónem, britské filmy RocknRolla režiséra Guye Ritchieho a Happy-Go-Lucky režiséra Mika Leigha (film získal Zlatý glóbus pro Sally Hawkinsovou v hlavní roli). Stranou nezůstanou ani speciální dopolední promítání pro školy, pro něž bude připraven letos poprvé film z přehlídky Febiofest - Junior - a to dílo Jana Němce - Holka Ferrari Dino.

Na poslední festivalový den připravila pořádající agentura WAMAK CZ s.r.o. ve spolupráci s Dopravním podnikem města Hradce Králové novinku, kterou je happening na nově otevřeném terminálu. Tam se bude od 20 hodin promítat zdarma film Účastníci zájezdu.
Pro školáky a studenty jsou připraveny dvě dopolední projekce, kdy budou mít možnost se na filmovém plátně vrátit do doby okupace naší země sovětskými vojsky v srpnu 1968 a úžasnou kamerou Jana Němce zažít autentické svědectví prvních dnů invaze. Autentičnosti napomůže i monolog Karla Rodena, který interpretuje dobovou paměť tehdejšího protagonisty dění. Název filmu : HOLKA FERRARI DINO.
Filmová nabídka pokračuje nejpozitivněji laděným filmem Mikea Leigha- HAPPY - GO - LUCKY. V dalších ze svých studií každodennosti, situované tentokrát do současného Londýna, sleduje optimistickou Poppy, která svérázně zápolí s mizérií okolního světa. Zlatý glóbus pro Sally Hawkinsovou v hlavní roli.
Režisér Guy Ritchie představuje dynamickou gangsterku nazvanou ROCKNROLLA. Není bez zajímavosti, že v tomto filmu uvidíme i Karla Rodena!
Kdo z milovníků opery nezná světoznámou LA BOHÉME Giacoma Pucciniho. Máte možnost se podívat na filmovou adaptaci a vychutnat umění hlavních hvězd v podání Anny Nětrebko a Rollanda Villazóna.
Na oficiálním webu www.febiofest.cz lze najít další informace. Hradecký program najde zájemce na www.febiofest-hk.cz.

Spustit audio