Epidemiolog Rastislav Maďar: Věřím, že to nejhorší z koronavirové epidemie má Česko už za sebou

8. duben 2020

Tu jednodušší část koronavirové epidemie má Česko za sebou, teď nás čeká část náročnější - přijímat taková opatření, aby se situace zase nezhoršila. Přesvědčen je o tom člen týmu expertů pro pandemii ministerstva zdravotnictví, epidemiolog Rastislav Maďar. 

Na druhou stranu největší nebezpečí má podle něj Česko, zdá se, za sebou.

Čtěte také

„Pokud jde o to nejhorší, tak to už máme za sebou. Z hlediska toho, že první velká vlna, které se každá země obávala a kterou bohužel některé státy neuhlídaly, tak my věříme, že jsme oné první pandemické vlně tsunami zabránili. I když počet pacientů na jednotkách intenzivní péče se nám ještě může zvyšovat. Ale snad už za pár týdnů dojde ke zlomu a ta čísla se budou dramaticky zlepšovat," říká epidemiolog Rastislav Maďar.

Tématem diskuzí je v posledních dnech i zvažované promoření populace, které obhajuje například náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Vláda naopak tvrdí, že to je riskantní myšlenka.

Přirozená imunizace je dlouhodobě akceptovatelné řešení

Podle epidemiologa Rastislava Maďara by šlo o přirozenou imunizaci, což zní lépe než promoření populace. A je to podle něj jediné dlouhodobě akceptovatelné řešení.
„Snažíme se vysvětlovat, že se nikdo rizikový nemusí bát. Přesto se ovšem toho lidé obávají. Chtěl bych je ujistit, že oním pozvolným uvolňováním karantény se bude spouštět ono postupné řízené promořování populace. A každý senior, když si uhlídá prostor kolem sebe, bude dbát na dezinfekci rukou, nebude k sobě pouštět nějakou dobu vnoučata, tak se to dá vše zvládnout. A řešit to tak, aby nám skutečně těžce nemocní lidé nepřibývali."

Čtěte také

Zatím to podle epidemiologů vypadá, že člověk po vyléčení bude nějakou dobu proti novému onemocnění imunní. A právě to by mohlo výrazně přispět k celkovému konci epidemie.

„Lidé, kteří prodělají onu nákazu v mírné formě, tak budou mít asi nižší hladinu protilátek. Na druhou stranu je možné, ale to ještě přesně nevíme, že když se tito lidé s nižší hladinou protilátek znovu potkají s virem, tak možná dojde k přirozenému navýšení této hladiny. To vše nám ukáže následující období. Ale pokud ony protilátky budou držet alespoň následující dva roky, tak bychom za tuto dobu měli být schopni epidemii a pandemii tohoto viru zamezit," doplňuje epidemiolog Rastislav Maďar.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.