Dvorský safari park využije peníze od kraje na nová chovatelská zařízení pro ohrožené druhy zvířat

21. leden 2024 07:42

Královéhradecký kraj zaplatí Safari Parku Dvůr Králové na Trutnovsku 71 milionů korun. Tyto peníze dostane zoologická zahrada za to, že plní veřejnou službu. 61 milionů využije dvorský safari park na provoz, zbývajících 10 milionů bude investovat.

Čtěte také

„Ze zdrojů určených na investice chce safari park během letošního a příštího roku zrekonstruovat a vystavět chovatelská zařízení pro ohrožené druhy zvířat. Finance požadované na provoz poslouží na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata a na osobní náklady chovatelů i dalších zaměstnanců,“ říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Krajští radní schválili vyrovnávací platbu pro Safari Park Dvůr Králové ve výši přes 71 milionů korun, z toho více než 61 milionů korun na provoz a 10 milionů korun na investici.

Zoo je členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a plánovaná investiční akce vychází z moderních standardů jednotlivých chovů v rámci požadavků této organizace.

Čtěte také

„Rozsah služeb poskytovaných královédvorským safari parkem je v rámci Královéhradeckého kraje naprosto unikátní a dlouhodobě snese srovnání s nejvýznamnějšími evropskými zoologickými zahradami. Pro náš kraj má význam i díky nepochybným synergiím, kdy turisté spojí prohlídku zoo s návštěvou také dalších míst v okolí. Safari park je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v celém regionu, vysvětlil Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Safari parku se po odeznění největších vln epidemie covidu daří a dosahuje rekordní návštěvnosti ve své moderní historii. Mimo svou výdělečnou činnost, jako jsou služby hotelu a kempu a část prodeje, získává na konkrétní projekty finance prostřednictvím dotací od Královéhradeckého kraje či Ministerstva životního prostředí ČR.

Čtěte také

Kromě toho zoo dlouhodobě zajišťuje služby ve veřejnému zájmu, když vzdělává děti, mládež i veřejnost obecně nebo zachraňuje zejména ohrožené živočišné druhy. Takové služby bývají z principu ztrátové, a tak má safari park právo na každoroční finanční kompenzace. Ty současné vyplývají ze smlouvy účinné do roku 2026 a schválené krajskými zastupiteli v roce 2016.

Požadovanou provozní (neinvestiční) kompenzaci na letošek zoo stanovila podle výsledku hospodaření za rok 2022, který je již známý a ověřený. Tehdy skončila po vyloučení „tržních (ziskových) činností a dotací ve ztrátě ve výši právě zhruba 61 milionů korun. Očekávaný nárůst provozních nákladů z nevýdělečných činností kvůli inflaci asi o dvě procenta oproti nákladům předloňským by měly podle očekávání pokrýt vyšší tržby.

Rekordní návštěvnosti v posledních letech nahrávají mimo jiné nové, dokončené atraktivní investice, jako je expozice tučňáků nebo unikátní areál připomínající prostředí Západního Kapska. Safari park zaměstnává přibližně 200 pracovníků.

autoři: Adéla Kavříková , baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související