Dvorský safari park navázal spolupráci s Etiopií na projektu ochrany husic modrokřídlých a antilop

23. březen 2024 07:33

Dnešní moderní zoologické zahrady si už nevystačí s pouhou prezentací zvířat. Jejich  odborníci se stále více zapojují do ochrany ohrožených zvířat přímo na území jejich výskytu. Tento trend sleduje i Safari Park Dvůr Králové a navazuje na něj spoluprací s etiopským národním parkem Gambela. 

Čtěte také

Potřebu výzkumných a ochranářských projektů potvrdila vedení dvorského safari parku ministryně obchodu a regionální integrace Etiopie paní Nassise Chali. Se zoologickým ředitelem dvorského safari parku Jaroslavem Hyjánkem o tom mluvila redaktorka Dana Voňková.

Ministryně obchodu a regionální integrace Etiopie paní Nassise Chali potvrdila svou návštěvou Safari parku Dvůr Králové, že její země chce spolupracovat na výzkumu a ochraně husice modrokřídlé, která je endemitem Etiopie a ochraně vodušek abok, které žijí na rozhraní Etiopie a Sudánu.

Husice modrokřídlé a vodušky abok - výzkumné a ochranářské projekty Etiopie

Safari park byl v roce 2024 pověřen vedením EEP (Evropský chovný program) pro husice modrokřídlé. Hlavními cíli je stabilizace geneticky co nejrozmanitější populace v lidské péči a vytvoření fungujícího in-situ programu přímo v Etiopii.

Husice modrokřídlá obývá jezera a řeky. Má krátký černý zobák a černé nohy. Hnízdí jednotlivě, ale mimo hnízdní sezónu se zdržuje v hejnech čítajících až 100 ptáků. Přes malý počet světové populace (5 000 - 15 000 ptáků) není považována přímo za ohrožený druh, neboť místní obyvatelé ji z náboženských důvodů chrání.

Čtěte také

Mláďata jsou bíle a černě pruhovaná. V dospělosti toto zbarvení nahradí šedobéžový šat s blankytně modrými pery na křídlech. Safari park Dvůr Králové chová chová tento druh husic už osm let.

Husice modrokřídlé chová aktuálně 15 evropských zoo v počtu ani ne 40. dospělých zvířat. Za poslední rok je rozmnožily jen dvě z nich. Vedle Dvora i francouzský Beauval. V přírodě patří husice ke zranitelným druhům a rychle jich vlivem úbytku přirozeného prostředí ubývá. Jde přitom o endemit Etiopie, nežijí nikde jinde na světě.

Právě takovým druhům, které se vyskytují jen na jediném malém území, hrozí vyhubení nejvíce.

Čtěte také

Vzácná antilopa z rozhraní jižního Súdánu a Etiopie - to je voduška abok. V kohoutku měří až 105cm, její hmotnost je 85 až 120kg. Samci jsou tmavě hnědí, rohatí, s bílým sedlem za krkem a samice světlé, bezrohé. Mladí samci jsou zbarveni jako samice, přebarvovat začínají v prvním roce života. Tvoří velká stáda, samci se většinou zdržují v „pánských skupinách“.

Protože se drží převážně v blízkosti vodních ploch, jsou jejími predátory kromě lvů, levhartů a psů hyenových i krokodýli. Jejich přirozeným prostředím jsou bažiny východní Afriky. Populace vodušek abok je už omezena jen na okolí Bílého Nilu v jižním Súdánu.

Ministryně obchodu a regionální integrace Etiopie paní Nassise Chali na návštěvě dvorského safari parku

Do dvorské zoo byly vodušky abok poprvé dovezeny v roce 1972 a do března 2019 se tam narodilo 246 mláďat.

Práce na projektu ochrany husic modrokřídlých a antilop vodušek abok se už rozběhly, k zajímavému tématu se budeme určitě dál v rozhlasovém vysílání vracet.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související