Dva muzikální pánové s naprosto identickým jménem - Jiří Vyšohlíd. Jinak "Taťa" a "Vichy"!

16. červen 2015
Regionální scéna

Dragon's brew je intergenerační sestava se základnou v Divadle Drak v Hradci Králové. Počátky kapely spadají již do roku 2013, kdy se otec a syn Jiří "Taťa" Vyšohlíd (Ventil duo) a Jiří "Vichy" Vyšohlíd (2+1, Válcovna) scházeli v podkrovním studiu divadla a jamovali, ten mladší z nich poté přivedl kytaristu Homzu Báru (Factorial orchestra, STO) a první veřejné hraní spolu s bubeníkem Tadeášem Maclem (Sabrage, 2+1) se uskutečnilo koncem června 2014 v rámci divadelního festivalu.

Bubeníci se záhy začali z časových důvodů střídat, jako druhý zde působí Vítek Skalička (Mladý týnišťský big band, Factorial orchestra).

Během prázdnin, po dobu dlouhé absence Homzy Báry, odehrála kapela pod názvem Býčí zbruf několik jamů jako trio s bubeníkem Tadeášem.

Čtěte také

Koncem léta přichází do sestavy flétnistka Štěpánka Mašatová (STO), dalším novým elementem je pak konzervatoristka Kateřina Horáčková (STO, Factorial orchestra), která hraje na alt a tenorsaxofon.

V listopadu 2014 začíná kapela intenzivněji koncertovat především po hradekých klubech a získává si stabilní fanouškovskou základnu v širokém věkovém rozpětí.

V květnu zahráli i na pražském Majálesu

Na jaře tohoto roku nahrála kapela svůj debut s titulem Dračí jazzdci, který si bude sama vydávat v létě. Na desce se objevují upravené jazzové standardy i vlastní skladby z dílny otce a syna Vyšohlídů.

Velkými zdroji pro kapelu jsou jak klasici fusionu Miles Davis, Joe Zawinul, Jaco Pastorius nebo Chick Corea, tak kupříkladu současný baskytarista Gary Willis.

Styl hry se dle hudebních kritik podobá elektrickému jazzrocku ze sedmdesátých let, střetávají se zde dvě zcela diametrální hráčské generace a tudíž i odlišné přístupy ke hře.

Jiří Vyšohlíd

Výsledkem je fusion, založená především na improvizaci a vzájemné hráčské komunikaci.

Za celou zmíněnou sestavu skupiny Dragon's brew šli s kůží na trh dva pánové s naprosto identickými jmény - Jiří Vyšohlíd.

Rozlišujícími prvky jsou přezdívky. Jiří senior, takto renomovaný „Dračí" loutkoherec, scénárista a režisér, slyší už 50 let na jméno „Taťa". Jeho dvacetiletý syn si říká „Vichy".

Moderátor František Mifek slyší na ledacos a hlavně ještě slyší.

I proto si oba jmenované pány mohl pozvat do jazzově laděné Regionální scény, kterou jste mohli slyšet v pondělí 15. června 2015 krátce po 18. hodině na všech frekvencích obou našich sesterských studíí Českého rozhlasu. Tedy v Hradci Králové i Pardubicích.

Poslouchejte taky!


Zvětšit mapu
autor: František Mifek
Spustit audio