Draví candáti obecní mají pomoci zlepšit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku na okraji Hradce Králové

16. březen 2024 20:46

Pracovníci Městských lesů v Hradci Králové vysadili do Stříbrného rybníku na okraji města pět stovek nových ryb. Draví candáti obecní by měli postupně pomoct zlepšit kvalitu vody, ve které se v létě každoročně množí sinice. Přilehlý kemp na břehu rybníka přitom v létě využívají tisíce lidí. Koupací sezónu ale kvůli sinicím tady musí každoročně ukončit předčasně. 

Čtěte také

Pracovníci Městských lesů Hradec Králové přivezli candáty ve speciálním chladicím boxu. Na břeh rybníka je postupně přenášejí v malé kádi a z té je vylévají do vody.

Ryby za sebou mají dlouhou cestu a po přesunu do nového prostředí zůstávají skoro nehybné, popisuje správce areálu Stříbrný rybník Jakub Forman. „Je to z důvodu jednak změny teploty, změny prostředí, ta ryba se chvilinku musí aklimatizovat, aby se pak rozjela dál do rybníka a žila tam svůj plnohodnotný život.“

Čtěte také

Malí candáti jsou staří zhruba rok a každý váží okolo čtvrt kila. „Candáti nám pomohou změnit rybí osádku v tom, že požírají bílou rybu, což je tady nejčastěji perlín, plotice nebo cejn.

Takzvané bílé ryby totiž požírají plankton, který je potřebný právě pro redukci sinic. „Potřebujeme snížit osádku ryby, která ten plankton požírá, abychom tady planktonu měli co nejvíc a bojoval s námi právě proti sinicím.

Za jak dlouho se tohle může projevit? Je to hned? „Tyto ryby, co jsme vypouštěli, se budou tuto sezónu živit primárně rybím plůdkem nebo jikrami, takže budou likvidovat tu nejmenší generaci bílé ryby. Postupem času, jak candáti porostou, tak budou lovit větší a větší rybky.

Změna v čistotě vody se podle Jakuba Formana může a nemusí projevit zhruba do dvou let. Velkou roli bude hrát i počasí. „Samozřejmě není to stoprocentní a závisí to na několika dalších faktorech. Pokud budeme mít chladné léto s dostatkem srážek, tak nám do rybníka bude přitékat čerstvá voda a těch sinic nebude tolik. Ale pokud se stane, že nám celý červenec nezaprší, budou tropy, tak se voda v rybníce ohřeje na vysokou teplotu a už nám pak nepomohou ani ti candáti.

Čtěte také

Vodní plocha zabírá zhruba polovinu třináctihektarového městského kempu. Ubytovat se v něm najednou může až 2,5 tisíce lidí. Třeba na letošní květen už je kapacita téměř naplněná.

Loni musel kemp právě kvůli sinicím ukončit koupací sezonu už 10. srpna, říká mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková. „Bohužel, voda v rybníce nám dělá posledních pár let starosti. Město tak neustále řeší, jak by bylo možné kvalitu vody zlepšovat. Řešení bylo nalezeno několik a začalo se u toho nejšetrnějšího a v podstatě i nejméně časově a finančně náročného.

Relax, pohodu, klidný odpočinek, ale také aktivitu, sport i adrenalin. To všechno můžete zažít v Kempu Stříbrný rybník

Za pět stovek nových ryb zaplatily Městské lesy Hradec Králové 40 tisíc korun. Další variantou zlepšení vody ve Stříbrném rybníce v Hradci Králové je výstavba nové kořenové čističky vody na přítoku a v krajním případě taky odbahnění.

Spustit audio

Související