Dovézt nákup a uvařit. Tuto službu potřebují tisíce lidí, hlavně senioři. Někde je to ale problém

18. červen 2018 12:00

Sociální služby. Zatímco ve větších městech s jejich zajištěním nebývá problém, v okolí těch menších je to horší. A to především v případech, kdy je péče zapotřebí jen na několik týdnů. O špatné dostupnosti mluví v poslední době třeba starostové několika obcí na Náchodsku. Podle nich jde především o zajištění potřeb seniorů, kteří se například po návratu z nemocnice o sebe dočasně nedokáží postarat. 

Červený Kostelec chce stavět nový domov pro seniory za zhruba 60 milionů korun

Senior

V Královehradeckém kraji je nedostatek domovů pro seniory. Podle Krajského úřadu se navíc situace zhoršuje a za osm let bude potřeba o tisíc lůžek víc, než doposud. Síť sociálních služeb by se měla postupně rozšiřovat a to především v menších městech, Domov pro seniory by tak mohl vyrůst například v Červeném Kostelci na Náchodsku.

„Potřebovali jsme tu službu pro jednu občanku. Aby se za ní jednou denně na hodinu někdo stavil. Zkontroloval, aby se najedla. Zkontroloval případné převléknutí, nějaké základní hygienické potřeby. A to může stačit," popisuje jeden z nedávných případů ve své obci nezávislý starosta Velké Jesenice Petr Jeništa. Obrátil se na Pečovatelskou službu v České Skalici, podobně jako starostové několika dalších obcí.

Tam je ale odmítli, důvod vysvětluje nezávislý starosta Martin Staněk. „Důvodem pro odmítnutí byla hlavně kapacita. Město Česká Skalice má zaměstnané dvě pečovatelky. A pokud bychom měli službu rozšiřovat do okolních obcí, tak musíme přijmout další zaměstnance."

Staří lidé potřebují pomoc od společnosti

Jenže požadavky okolních obcí jsou jen nárazové a Česká Skalice další pečovatelku prakticky jen do zálohy platit nechce. Zástupci Krajského úřadu doporučili starostům malých obcí, aby se na jednu pracovní sílu společně složili ze svých rozpočtů.

To ale podle Petra Jeništy neprošlo. „Ale je plno starostů, kteří říkají: je to starost kraje. Kraj to má zajišťovat ze svého rozpočtu. Kraj by na to měl mít své rozpočtové prostředky. A proč je na to máme uvolňovat my z obce."

Staří lidé potřebují pomoc a podanou ruku

Jenže Královehradecký kraj prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Klemta argumentuje, že obce se na financování sociálních služeb běžně podílí. „V roce 2017 to bylo sedmapadesáti miliony korun, což představovalo 43 % veřejných prostředků na zajištění pečovatelských služeb. Spoluúčast obcí je obvykle vyžadována jako podmínka zajištění služeb pro jejich občany. Malé obce do 500 obyvatel se ve většině případů podílí na zajištění služeb v řádu několika tisíc korun ročně."

Podle statistik Krajského úřadu je nízká dostupnost terénní péče pro seniory kromě Náchodska také u Hořic a Hradce Králové. Spolupráce obcí při zajištění pečovatelských služeb prý naopak funguje v okolí Kostelce nad Orlicí, Broumova a Nového Bydžova.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související