Do pětiletého tendru Lesů České republiky za skoro 12 miliard korun se přihlásilo téměř 50 firem

18. prosinec 2022

Do pětiletého tendru Lesů České republiky na lesnické práce, těžbu a prodej dřeva se přihlásilo téměř 50 firem. Zakázky mají být v hodnotě necelých 12 miliard. V jaké fázi jsou jednotlivá výběrová řízení a je už jasné, které firmy uspěly? Na to jsme se zeptali obchodního ředitele státního podniku Lesy České republiky Radovana Srby.

Čtěte také

Jakých oblastí se tendry letos týkají?
V tendru bylo letos soutěženo 84 zakázek rozdělených na 50 lesnických zakázek s prodejem dřeva smluvním partnerům, dále 17 lesnických zakázek bez prodeje dřeva smluvním partnerům a stejný počet, tedy opět 17, takzvaných pěstebních zakázek.

Jsou už známí všichni vítězové tendrů?
Ano, kromě jedné zakázky jsou již známi všichni vítězové tendrů.

V jaké fázi je teď podepisování smluv s vítězi?
Podepisování zakázek probíhá na příslušných místních oblastních ředitelstvích. A lesnické zakázky s prodejem dřeva jsou uzavřeny v počtu 38.

Čtěte také

V dalších 11 částech jsou splněny všechny podmínky pro uzavření smlouvy a čekáme na jejich podepsání. V jedné části dosud výběrové řízení probíhá.

Ve výběrových řízeních na lesnické činnosti bez prodeje dřeva je ze 17 zakázek podepsáno 13 a ve třech částech jsou splněny všechny podmínky pro uzavření smlouvy. Oblastní ředitelství mají pokyn tyto smlouvy uzavřít. Jedna zakázka byla zrušena po odmítnutí podpisu smlouvy vítězem zakázky.

A co se týče pěstebních zakázek, tady bylo již výběrové řízení ukončeno. Bylo podepsáno 16 ze 17 zakázek a také v této části tendru byla zrušena jedna zakázka po odmítnutí podpisu smlouvy jejím vítězem.

Čtěte také

Letos se tedy tendr skládá ze 84 zakázek. Jaké jsou ty zásadní zakázky ve východních Čechách?
U lesnických zakázek s prodejem dřeva jsou ve východních Čechách nejvýznamnější zakázky Choceň a Hořice. U lesnických zakázek bez prodeje dřeva jsou to zakázky v Poličce a v Nasavrkách. Pěstební zakázky v tomto tendru nebyly ve východních Čechách soutěženy.

Tendr počítá s obnovou 22 tisíc hektarů lesa, tedy asi 4400 hektarů ročně. Kde se bude nejvíce zalesňovat a proč?
Z důvodu obnovy lesa po kůrovcové kalamitě budeme nejvíce zalesňovat oblasti Vysočiny, střední a severní Moravy a v severních Čechách.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související