Do oprav pevnosti Josefov by mohlo přijít 100 milionů z Havarijního programu ministerstva kultury

12. leden 2024 07:54

Město Jaroměř požádá o dotaci z Havarijního programu ministerstva kultury. Pevnost Josefov v něm má rezervováno zhruba 100 miliónů korun, za které chce radnice opravit střechu čtvercových kasáren a bývalé nemocnice. 

Čtěte také

Z Havarijního programu ministerstva kultury je vyčleněno pro pevnostní města Terezín a Josefov celkem 200 miliónů korun. Polovinu z toho může získat právě Josefov.

„Jsou tam alokované prostředky na dva objekty v Josefově. Což jsou vojenská nemocnice a čtvercová kasárna,“ popisuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši, že ministerstvo kultury počítá s tím, že do Jaroměře pošle polovinu z 200 milionů korun z havarijního programu.

Podmínky dotačního programu jasně stanovují, že je možné peníze využít pouze na opravy havarijních stavů jednotlivých budov.

Čtěte také

Podle starosty Jana Borůvky z hnutí ANO by si město určitě vědělo rady. Začít je potřeba střechou a krovem. „V jednom úžlabí v areálu nemocnice bude zapotřebí vyměnit část konstrukce krovu. Bude se muset udělat statický posudek všech krovů, protože je už nějakou dobu pouze pod plechovou střechou.

„A pokud bychom už dělali tu investici, tak bychom asi šli do původního vzezření střechy, tedy do bobrovek či tašek. Otázka je, jak se k tomu vyjádří odborníci. Třeba řeknou, že konstrukce už bobrovky neunese a celá střešní konstrukce by se musela udělat nová. Což by finančně nepřipadalo vůbec v úvahu.

Pokud by nešlo použít pálené tašky, nemusel by to být problém, věří Jan Borůvka. „Třeba bychom byli i nuceni z technických důvodů jít do plechové střechy či jiných alternativ. A památkáři nám řekli, že nebudou úplně proti.

Čtěte také

Samotnou střechou to ale neskončí. „Dále komíny a vše další, co se střechou souvisí. Klempířské prvky a také nějaké části fasády, protože ta padá také.

Podat žádost o dotaci z havarijního programu je potřeba do konce ledna, podle náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové to musí udělat město. „Domluvili jsme se s městem Jaroměř, protože je stále vlastníkem objektu čtvercových kasáren. Tedy zadá projektovou dokumentaci na rekonstrukci střechy a krovu, a podá žádost do havarijního programu ministerstva kultury. A my se na tom budeme samozřejmě nějakým způsobem spolupodílet.

O další peníze pro Josefov budou starosta Jan Borůvka a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS dál jednat, schůzka na ministerstvu pro místní rozvoj je na programu už dnes.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související