Dnes mělo být opraveno vrchlabské náměstí Míru. Nový termín dokončení je 21. září. Proč?

31. srpen 2018 10:55

Oprava náměstí Míru ve Vrchlabí měla být podle původních plánu hotova nejpozději dnes. Ale není. Důvodem je archeologický průzkum kolem kostela, který práce zdržel. Navíc musel být na základě průzkumu vypracován nový projekt na odvodnění kostela. 

Vzácné zbytky starého kostela a kosterní pozůstatky objevili nečekaně archeologové ve Vrchlabí

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové. Dělníci při rekonstrukci náměstí Míru odhalili zbytky starého zdiva, kosterní pozůstatky a zbytky keramiky z přelomu 13. a 14.století. Na místo dorazili archeologé a věc zkoumají. Pro stavebníky to bude znamenat určité komplikace, protože je potřeba některé objevy vyjmout a jiné zachovat. Celkovou opravu náměstí by to ale podle města ohrozit nemělo. 

Nejen kvůli této záležitosti se náklady na opravu náměstí zvedly z původních 28 milionů korun bez DPH o 10 procent. Nový termín dokončení je 21. září.

Koncem srpna mělo být náměstí Míru ve Vrchlabí kompletně opravené. Ale nebude. Stále tu ještě zůstává a pár dní ještě zůstane technika a hlavně dělníci.

„Měli jsme tam záchranný archeologický výzkum na obou stranách kostela. Byli jsme nuceni předělat projekt dešťové kanalizace. A tím se zdržela celá ta práce," vysvětluje Bohumila Břešťovská z vrchlabské radnice, která stavbu dozoruje.

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí

V současní době je zapotřebí ještě položit dlažební kostky před kostelem a vedle něj. Všechny silnice už jsou průjezdné i když přes náměstí se stále ještě jezdí pomaleji. Uzavřena stále ještě zůstává ulice 5. května. A to až do 21. září, kdy by měly být všechny práce kompletně dokončeny.

Náročné bylo také přesunutí morového sloupu, který nyní stojí u vjezdu na náměstí. „Sloup se musel celý rozebrat. A je teď s místech, kde byl před sto lety, než se přemisťoval ke kostelu," vysvětluje Bohumila Břešťovská.

Vedle sloupu vzniká vodní prvek, kterým bude protékat labská voda. Lidé budou mít možnost se v ní ochladit.

„Finišuje se s dokončením přívodu vody, který máme až z přivaděče, jenž je na zámecké rybníky," uvádí Bohumila Břešťovská.

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí

Terčem kritiky některých místních obyvatel a hlavně řidičů se staly zpomalovací retardéry, které tu nechalo město vybudovat. Prý jsou moc vysoké a nejsou zkosené.

Myslí si to i pan Viktor, který tudy často jezdí: „Je to otřesné. Ty retardéry, viděl jsem střízlivého cyklistu, jak si tam na nich natloukl."

„Upravovat se to lehce bude. Jak je to už zkoseno do ulice Husovy, tak tyto úpravy uděláme i v ulici Krkonošská," doplňuje Bohumila Břešťovská.

Ubylo tady zeleně. Zmizely vzrostlé javory. Nahradit je má 15 už vzrostlejších stromů, které porostou ve speciálních betonových obrubách.

Spustit audio

Související