Děti z jičínské ZUŠ chystají Stvoření světa. V muzikálu budou hrát, tančit, zpívat a muzicírovat

4. březen 2018 09:45

Každý dobrý příběh má v sobě střet dobra a zla. A tak si i milovníci dramatu na premiéře a reprízách nového muzikálu Stvoření světa v podání dětí ze ZUŠ J.B. Foerstera přijdou na své.  Zároveň ožije scénář Martiny Komárkové a hudba Otakara Kováře a zúročí se mnohaměsíční snaha dvou stovek žáků umělecké školy, které vede ředitelka Jaroslava Komárková a sekundují učitelé další uměleckých oborů. 

Stvoření světa je už druhým autorským muzikálem jičínské umělecké školy, který opět podpořilo město Jičín. Oproti prvnímu, s názvem Eliška Kateřina Smiřická, je ale ještě ambicióznější.

Zatímco napoprvé se autoři zabývali historickou událostí, tentokrát uchopili ještě náročnější motiv, biblický vznik světa.

„Chtěli jsme vytvořit něco jiného. Po úspěchu Elišky Kateřiny Smiřické jsme řešili, jak přijít s něčím, co s ní nebude srovnáváno. Tomu jsme se chtěli vyhnout. Když jsme přemýšleli o jiných známých příbězích z historie Jičínska, vždycky by to bylo o sporu mezi osobnostmi a vždycky by to bylo o duetech lásky," vysvětluje ředitelka ZUŠ J. B. Foerstera a jedna z tvůrkyň Jaroslava Komárková.

Rady od učitelky Evy Černochové

S řešením přišla scénáristka Martina Komárková. „V muzikálu Stvoření světa budou hrát děti. Ať už lidská mláďata, nebo zvířecí, nebo právě stvořené rostliny; vzhledem k tomu, že při stvoření světa je všechno nově zrozené, působí přirozeně a správně, že se rolí zhostí právě děti, a ne dospělí. V našem podání je ostatně i Pánbůh hravým, bezprostředním, snivým dítětem a ne moudrým starcem. Protože proč by vlastně neměl být?" Myslí si Martina Komárková a upozorňuje, že Stvoření světa nenabídne jen tak ledajaké kulisy.

Představení bude mít podobu laterny magiky

Multimediální kulisy budou promítané skrze LED obrazovku a divadelní scéna bude volně navazovat a vystupovat z digitálního obrazu.

„Chci velmi poděkovat manželům Podobským, kteří měli natáčení a střih na starosti. Spolupráce s nimi byla úžasná, sami přišli s mnoha zajímavými nápady," dodává scénáristka s tím, že například Říše prázdnoty vznikla v lomu Sklopísku Střeleč, veselejší a milostnější scény se odehrávají u Valdštejnské lodžie a při natáčení pomáhal i dron.

Stvoření světa v tanečním pohybu

Muzikál Stvoření světa představí sedm postav se sólovými zpěvy: Pánaboha, Prázdnotu, Lilith, Adama, Evu a dvojici andělů.

Herců je ale čtrnáct, protože každá postava má alternaci. V orchestru hraje 54 dětí, dalších 27 zpívá ve sboru a tanečníků bude okolo 70.

Rekvizity a kulisy vytvoříli žáci výtvarného oboru, na novém muzikálu se tak podílí kolem dvou stovek lidí.

My jsme se s mikrofonem zastavili na jedné ze zkoušek tanešního oboru.

Učitelka hudebního oboru Alena Dušková vysvětluje strategii tanečního obrazu

Muzikál Stvoření světa bude mít premiéru 28. března v 19 hodin v Masarykově divadle v Jičíně.

Následovat budou představení ve dnech 29. března a 4. dubna vždy od 18 hodin. V dopoledních hodinách muzikál uvidí žáci jičínských škol.

Herecké obsazení:
Eva: Anděla Šemberová/Alexandra Pátková; Adam: Adam Vávra/Petr Plašil; Lilith: Bára Muchová/Nicol Soeldnerová; Pánbůh: Lukáš Javůrek/Michal Jandera; Prázdnota: Barbora Benešová/Lucie Kobrlová; Anděl 1: Klaudie Ngyuen/Anna Chromovská; Anděl 2: Kristýna Kopalová/Lucie Záveská

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související