Děti mají ještě prázdniny, někteří žáci ale míří do školy už dnes. Ti, které čekají opravné zkoušky

29. srpen 2022 07:11

Přestože si většina dětí ještě užívá prázdnin, některé už míří dnes do školy. Čekají je totiž opravné zkoušky nebo-li reparáty. Kolika žáků se to týká na vrchlabské základní škole, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Na Základní škole Náměstí Míru ve Vrchlabí čeká reparát celkem 10 žáků. A některé z nich čekají dokonce hned dvě opravné zkoušky.

Čtěte také

Měla jsem možnost nahlédnout do plánů a nejvíce reparátů se na této školu uskuteční z matematiky, těch bude celkem 9. Další dva budou z anglického jazyka a jeden z českého jazyka a také z fyziky.

Všechny zkoušené čeká komise, ve které jsou nejméně tři vyučující. Prvním je třídní učitel daného žáka, potom učitel, který nechal žáka z daného předmětu propadnout a tím posledním je někdo, kdo dotyčného žáka vůbec neučil a zkoušenému předmětu rozumí.

Konkrétně na této škole mají naplánovány opravné zkoušky do středy 31. srpna.

Mluvila jsi s některými školáky, svěřili se ti, jak vypadala jejich příprava a jestli to třeba nějak ovlivnilo jejich prázdniny?

Čtěte také

Tak to je opravdu různé. Někteří žáci, zejména ti z nižších ročníků, se mi přiznali, že mají obavy z opravné zkoušky a přípravu prý nepodcenili. Využili také například doučování, aby měli jistotu, že jsou opravdu dobře připraveni.

Ale potkala jsem i jedince, kteří prý učení moc nedali. Říkali, že si nechtěli úplně kazit prázdniny a na učivo se údajně podívali až na poslední chvíli.

Nervozita tady určitě hraje velkou roli, někteří žáci dorazili ke zkoušce také třeba s kamarády, kteří je přišli psychicky podpořit.

Co se stane, pokud žáci opravné zkoušky nesloží nebo se na ně nedostaví?

Čtěte také

Pokud žák opravnou zkoušku úspěšně složí, tak dostane nové vysvědčení s opravenou známkou a postupuje dál, do dalšího školního ročníku.

Když se mu ale reparát nepovede nebo se na zkoušku vůbec nedostaví, tak žákovi zůstává původní hodnocení předmětu, tedy nedostatečná známka. To tedy znamená, že neprospěl a do dalšího ročníku nemůže postoupit.

Konkrétně na Základní škole Náměstí Míru ve Vrchlabí podle kantorů, se kterými jsem hovořila, věří, že žáci opravnou zkoušku zvládnou. Tak věřme, že tomu tak skutečně bude.

Spustit audio

Související