Dámy ze Spolku Jilemských paní a dívek budou i letos ozdobou Vánočního jarmarku v Jilemnici

12. prosinec 2019

Na jarmarcích, slavnostech a poutích v Jilemnici i okolí je pravidelně k vidění skupinka dam v nejlepších letech, jejichž oblečení připomíná časy našich babiček. Jilemský spolek paní a dívek, jehož zakladatelkou je paní Markéta Hajná, už ke koloritu těchto akcí v Podkrkonoší neodmyslitelně patří.

Dámy se staly žádanou ozdobou všech důležitých akcí, oděné tu za nastrojené měšťky, tu za vyparáděné selky, nebo odvážné sportovkyně.

Spolek Jilemských paní a dívek je ozdobou každé akce

Kromě toho se ale pravidelně každý měsíc scházejí ve své světničce v Tržnici řemesel v Jilemnickém pivovaru a redaktorka Romana Pacáková měla to potěšení zúčastnit se právě jejich prosincového, tedy vánočního posezení.

Ve spolku Jilemských paní a dívek panuje neustále dobrá nálada

Na pravidelných setkáních ve světničce, kterou si dámy v Tržnici řemesel v Jilemnickém pivovaru zařídily ve stylu chudšího řemeslníka z Podkrkonoší z doby kolem roku 1920, se vždy na stole sejde mnoho dobrot, každá z členek spolku na setkání přispěje něčím dobrým ze své kuchyně, nejvíce pak dámy, které zrovna slaví svátek či narozeniny.

Debatuje se o životě, o tom, co se kde seběhlo nového, zpívá se, vzpomíná na staré dobré časy, ale také se pracuje.

Čtěte také

Při prosincovém posezení ve světničce dámy vymýšlely a plánovaly program na své tradiční vystoupení na jilemnickém Vánočním jarmarku. Je potřeba dát dohromady kostýmy, připravit scénář a choreografii speciální módní přehlídky a postarat se o překvapení, které ani letos nebude chybět.

Tradiční Jilemnický vánoční jarmark na náměstí se bude konat v sobotu 14. prosince 2019, v 8:30 hodin ho zahájí sám Krakonoš a je připraven bohatý program.

Vystoupí děti ze ZŠ a ZUŠ, bude se zpívat i tančit a Jilemský spolek paní a dívek svůj program představí v 11 hodin. Program uzavře v 17 hodin slavnostní ohňostroj.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.