Dál klesají hladiny řek, hasiči v kraji mají za sebou v posledních dnech mimořádné množství zásahů

28. prosinec 2023 08:10

Hladiny řek a potoků v Královéhradeckém kraji se po silných deštích a intenzivním tání sněhu postupně vrátily k normálu. Profesionální i dobrovolní hasiči mají za sebou stovky výjezdů, většinou odklízeli popadané stromy a větve ze silnic, čerpali vodu ze zatopených míst, čistili koryta rozvodněných toků. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Jaká je aktuální situace s hladinou vodních toků v Královéhradeckém kraji?
Jsou prakticky v normálu, zvýšená hladina je už jen na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku, kde platí 1. povodňový stupeň. V Pardubickém kraji je na 2. povodňovém stupni Labe v Němčicích, 1. povodňový stupeň je pak na Labi v Přelouči a na Loučné v Dašicích.

A pokud jde o povodňovou situaci v celé České republice, tak na 3. povodňovém stupni, což znamená ohrožení, je Labe na dolním toku například v Litoměřicích, Ústí nad Labem nebo Děčíně. A 3. povodňový stupeň platí také ještě na Vltavě v Českém Krumlově.

Čtěte také

Od Štědrého dne vyjížděli hasiči ke zhruba třem stovkám událostí, to je mnohonásobně víc, než za stejné období minulého roku. Uklidnila se situace v posledních hodinách?
Uklidnila. Zatímco na Štědrý den vyjížděli hasiči ke 112 událostem a o den později dokonce ke 127 událostem, tak včera zasahovali už jen zhruba na 40 místech. Opět šlo zejména o čerpání vody a odstraňování spadlých stromů.

Kvůli vodě vylité z břehů byly v minulých dnech dočasně neprůjezdné některé silnice. Týkalo se to například okolí Jaroměře, Heřmanic a Hořenic na Náchodsku. Nebo silnice do Krňovic. A právě na tomto zmiňovaném úseku někdo v noci na středu odstranil dopravní značku se zákazem vjezdu a jedno auto následně ve vodě uvízlo. Hasiči ho museli z vody vytlačit.

Čtěte také

Problémy s velkou vodou měli nejen lidé ve městech a obcích, ale třeba i chatových osadách. Jaké problémy řešili obyvatelé těch hradeckých, v okolí řeky Orlice?
Například v hradeckých osadách Parlament a Dubina voda vyplavila sklepy části chat. Více zasažena byla podle samotných chatařů osada Parlament. V ní měli vodu ve sklepích majitelé většiny chat, k části z nich je navíc kvůli rozbahněnému terénu stále velmi složitý přístup. A osadníci tak musí čekat, až voda sama opadne.

Do osady Dubina se voda z řeky Orlice sice nevylila, ale sklepy některých chat přesto zaplavila spodní voda. A zaplavená je také navíc osadní studna, chataři tak budou i dnes žádat o pomoc hasiče.

Spustit audio

Související