Co to znamená, když se řekne Doma je dům? V hořickém zámku se zabydlela originální výstava žáků ZUŠ

19. duben 2023 07:45

Ve Strozziho zámku v Hořicích v Podkrkonoší se budete cítit jako doma: zprostředkovatelem tohoto zážitku vám bude hořická základní umělecká škola se svou reprezentativní výstavou nazvanou "Doma je dům" - inspirativní, zábavnou, ale i k zamyšlení. 

Do nápaditě navržených domovních interiérů nechala redaktorku Vlaďku Wildovou nahlédnout ředitelka hořické ZUŠ Blanka Bihelerová.

Přehlídka z tvorby žáků výtvarného oboru hořické základní umělecké školy Doma je dům bude ve Strozziho zámku v Hořicích otevřena v tomto týdnu už jen ve čtvrtek, pátek a v sobotu 20., 21., a 22. dubna od 10 do 16 hodin. Prostory zapůjčilo město Hořice.

Začalo to krabicí, skončilo domy, byty, pokojíčky… Designovými, útulnými i úsměvnými, ale hlavně nápaditými.

Čtěte také

„Vznikala spousta krásných činžáků, rodinných domů, luxusních haciend, účelných zjednodušených obydlí, i skromných chatiček. Tak, jak to děti cítily, na nikoho jsme netlačili, každý vyráběl podle svého, materiálu měly dost. A zatímco se jinde zapovídá chodit na výstavu s mobilem, tak tady je to žádoucí, protože tím světýlkem na chytrých mobilech můžete nakukovat do domácností a detailně si je prohlédnout,“ dodává ředitelka hořické ZUŠ Blanka Bihelerová.

A chválí nejen tvůrce, ale i jejich učitele, kteří je vedli správným směrem, ovšem přitom jim nechávali volnost. Upozorňuje, že domy a byty doplňují na výstavě i další výrobky, kterými lze interiéry v běžném životě doplnit: třeba keramické talíře, obrazy nebo truhly na poklady. Zároveň mě seznamuje i s roztodivnými obyvateli, které školáci také vyrobili a představují je v hořickém zámku.

Spustit audio

Související