Cílem lékařky Dagmar Salajové a projektu Domovy na dohled je včas odhalit kožní rakovinu seniorů

14. říjen 2020

Populace stárne a v souvislosti s tím se stále větším zdravotním problémem seniorů stává kožní rakovina. V Trutnově se zrodil osvětový a výukový projekt Domovy na dohled, který se snaží situaci zlepšit, systematicky vzdělávat samotné seniory a veřejnost, ale především chce připravit novou generaci odborníků z řad pečovatelů, zdravotníků, odhodlaných aktivně jednat a včas pomoci.

Kožní nádory jsou denním chlebem trutnovské kožní lékařky Dagmar Salajové. O zhoubném maligním melanomu už je na veřejnosti slyšet docela často, každoročně se například konají dermatoskopická vyšetření v rámci Dne melanomu.

Čtěte také

Ale basaliomy a spinaliomy, o těch se tolik nemluví a mluvit by se mělo, protože to jsou nejčastější kožní zhoubné nádory a současně nejčastější zhoubné nádory u lidí vůbec. Každý třetí člověk v České republice onemocní zhoubným nádorem. Téměř třetinu z nich tvoří právě basaliomy a spinaliomy.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři. Naděje na vyléčení je přitom vysoká, pokud se začne včas. Ale právě v tom je ten problém, protože mnoho seniorů přijde do ordinace kožního lékaře pozdě, jak Romaně Pacákové řekla doktorka Dagmar Salajová.

Včasný záchyt kožního nádoru znamená velkou naději na úplné vyléčení

Proč s nimi tak často chodí senioři k lékaři pozdě? Někteří se prostě bojí, jiní podceňují rizikovost projevu na své kůži a někteří mají více či méně sníženou schopnost postarat se o svou kůži, sledovat ji z hlediska zhoubných nádorů nebo jejich předstupňů.

MUDr. Dagmar Salajová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tato zodpovědnost se pak přenáší na příbuzné, ale také na pečovatele, zdravotní sestry, asistenty. To jsou lidé, kteří mohou jako první poukázat na podezřelý útvar na kůži seniora a včasným a rázným jednáním mu doslova zachránit život.

Výukový projekt Domovy na dohled se snaží situaci zlepšit. Spolu s ním byl také založen nadační fond Cheiróm, všechny jejich aktivity se točí kolem prevence kožní rakoviny.

Čtěte také

Kontaktní centrum Nadačního fondu Cheiróm je v Trutnově, pokud situace dovolí, můžete se tam poradit s konkrétními projevy na kůži, informovat se o prevenci kožních nádorů, k dispozici he dermatoskop.

V době pandemie najdete výukový program postupně také na stránkách Nadačního fondu Cheiróm a na jeho facebooku.

Projekt Nadačního fondu Cheiróm - Domovy na dohled - je jedinečný v tom, že zahrnuje různé aktivity, jejichž cílem je včasné odhalení kožní rakoviny u seniorů.

Všechny informace o projektu Domovy na dohled najdete na www.cheirom.cz

Nejdůležitější je komplexní výukový program pro pečovatele, zdravotní sestry, asistenty a také pro studenty SZŠ a VO ZŠ, který je učí rozpoznávat, co je ještě kosmetický problém a co už nikoli, co je potřeba řešit. Má za cíl navodit jejich aktivní přístup k řešení podezřelých projevů na kůži méně soběstačných seniorů.

Jak na to v době pandemie?

Podle doktorky Dagmar Salajové je pandemie velká výzva. Sotva se podařilo projekt s velkým úsilím nastartovat, pandemie zasáhla a přinesla výzvu přepracovat celý systém do on-line podoby, tak aby mohl fungovat i v době plných hygienických opatření v souvislosti s infekcí. Program je připraven a je interaktivní, celorepublikově použitelný.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.