Koletova hornická hudba zahraje v trutnovském UFFU na podporu projektu Domovy na dohled

24. únor 2020 11:54

Klub seniorů Trutnov pořádá pro své členy pravidelná vzdělávací a osvětová setkání s besedami a přednáškami na aktuální témata. Jednu z besed pro ně připravila také trutnovská kožní lékařka MUDr. Dagmar Salajová, autorka preventivního projektu Domovy na dohled. Jeho cílem je zlepšit včasný záchyt zhoubných kožních nádorů u starších lidí.

Redaktorku Romanu Pacákovou zajímalo, proč je tak důležité zvýšit u seniorů i veřejnosti povědomí právě o této problematice.

Na besedě s kožní lékařkou Dagmar Salajovou se trutnovští senioři mimo jiné dozvěděli, že jenom v okrese Trutnov lze každý rok očekávat asi 30 nových melanomů a 300 jiných kožních zhoubných nádorů.

Všechny informace o projektu Domovy na dohled najdete na stránkách www.cheirom.cz

Nejvíce ohroženou skupinou jsou právě senioři, kteří velmi často přijdou do kožní ambulance pozdě, s pokročilými nebo i rozpadlými nádory. Jejich řešení je pak svízelné a bolestivé. Přitom platí, že každý zhoubný kožní nádor je dobře řešitelný, pokud je odhalen včas!

Proč chodí senioři pozdě?

Obecně platí, že starší lidé často nemají přístup k informacím přes moderní informační technologie. Často také mají více či méně sníženou schopnost se postarat o svoji kůži.

Beseda MUDr. Dagmar Salajové na téma kožní nádory v Klubu seniorů Trutnov

Soběstační senioři zase často podceňují rizikovost toho, co na své kůži najdou, nebo se prostě bojí s nálezem zajít k lékaři.

Jak častá je rakovina kůže?

Populace stárne, prodlužuje se střední délka života a s tím souvisí větší vliv kancerogenních faktorů. Téměř jedna třetina všech nových případů rakovin je rakovina kůže, a právě u kožních zhoubných nádorů je pro úspěšnou léčbu nejdůležitější včasný záchyt. Proto si projekt Domovy na dohled klade za cíl propojit generace a jít především cestou prevence a osvěty.

Co je podstatou projektu Domovy na dohled a v čem je originální?

Projekt Domovy na dohled je projekt prevence a včasného záchytu kožních zhoubných nádorů u seniorů, který chce mezigeneračním propojením vyškolených dobrovolníků i profesionálů snížit riziko kožní rakoviny.

Čtěte také

Nabízí seniorům i široké veřejnosti přístup k informacím a možnost přijít se poradit!

Chce oslovit pečovatele v domovech pro seniory i terénní pracovníky a zdůraznit, že jsou to právě oni, kdo mohou jako první poukázat na problém na kůži seniora.

Důležité je také naučit se rozlišovat, co je pouze kosmetický problém a co už nikoli. Projekt Domovy na dohled zve ke spolupráci také studenty středních a vyšších zdravotnických škol, které chce v tomto směru připravit na budoucí práci.

Jak to bude fungovat?

Na konci loňského roku byl založen Nadační fond Cheiróm a připraven projekt Domovy na dohled, komplexní vzdělávací interaktivní program, s nímž je nyní seznamována veřejnost. Od března 2020 poběží první výukové programy.

Projekt Domovy na dohled je první svého druhu v České republice. Chce ukázat, že propojení generací je nejlepší cesta, jak včas objevit a včas začít léčit kožní rakovinu a zároveň jak účinně zabránit novým případům.

MUDr. Dagmar Salajová, autorka projektu Domovy na dohled

Každé pondělí od 2. března 2020 bude otevřeno kontaktní centrum NF Cheiróm v trutnovském Národním domě v 1. patře, kam se můžete v době od 14:00 do 17:00 přijít poradit s konkrétním nálezem na své kůži.

Projekt Domovy na dohled podpořila také Koletova hornická hudba ze Rtyně v Podkrkonoší.

Tento známý orchestr vás srdečně zve na svůj velký benefiční koncert pro Domovy na dohled do trutnovského společenského centra UFFO v úterý 25. února 2020 v 19 hodin.

Výborně se pobavíte se skvělou kapelou, jejíž členové nezkazí žádnou legraci, a také se od trutnovské kožní lékařky MUDr. Dagmar Salajové dozvíte mnoho dalších informací o projektu Domovy na dohled.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související