Slunce je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Jak poznáte, že je mateřské znaménko nebezpečné?

29. květen 2019

Dermatoložka MUDr. Jarmila Čelakovská v naší radioporadně na téma: spáleniny od slunce a alergické kožní reakce, které nás mohou potkat v létě. Prevence melanomu. Jak se pozná zhoubné znaménko nebo piha?

Ve čtvrtek 30. května 2019 si připomínáme Evropský den melanomu. Ten upozorňuje na závážnost a rizika spojená s tímto onemocněním. Melanom je závažné onemocnění kůže - jedná se o formu rakoviny. Jednou z příčin jsou pigmentová znaménka, která si v tento den může každý zdarma nechat vyšetřit

Opalování k létu patří. Ale pozor, Slunce je dobrým sluhou, ovšem zlým pánem

Zhruba 30 až 50 procent melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Když si pihy pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času.

Jaké jsou příznaky rozvoje melanomu u pigmentového znaménka:
asymetrie
změna barvy
změna ohraničení
zvětšený průměr
vyvýšení

Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou už maligního melanomu.

Kdy je ideální doba pro odstranění kožních znamének? Nebezpečí může číhat i pod nehtem

Pihy v obličeji

Radioporadna s MUDr. Jarmilou Čelakovskou z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jak se nebezpečné znaménko odstraňuje?

Melanom je nejagresivnější forma rakoviny kůže a představuje jedno z nejvážnějších onkologických onemocnění. Nejvíce ohroženým orgánem lidského těla je kůže, tento nádor však může postihnout také oko, ucho, ústní dutinu, střeva nebo genitál. Zpočátku může být velmi nenápadný, a pacienti ho proto často odhalí až ve chvíli, kdy je příliš pozdě.

Zhoubný kožní nádor se ve většině případů zpočátku projevuje pouze nenápadnou skvrnkou, později ale může prorůstat hlouběji a zakládat metastázy v jiných orgánech. Nejčastěji se jedná o dceřiná ložiska v kůži, lymfatických uzlinách, ale také v mozku, střevech a v plících.

Pokud je však maligní melanom odhalen v raném stádiu, pacienti mají poměrně vysokou šanci na úspěšnou léčbu.

MUDr. Jarmila Čelakovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se podílí na vzniku melanomu? Jaké jsou možnosti kontroly kožních útvarů? Postačí vyšetření pouhým okem? Jsou i kožní nádory dědičnou záležitostí?

Základem prevence je pravidelná kontrola mateřských znamének. K dermatologovi se doporučuje chodit nejméně jedenkrát ročně.

Celou radioporadnu s dermatoložkou MUDr. Jarmilou Čelakovskou si můžete poslechnout na našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.