Chcete mít skvěle ugrilované klobásky a špekáčky? Nechte si poradit od Ivana Vodochodského

Klobásky, špekáčky nebo oblíbené bílé klobásky chutnají z grilu fantasticky. Má to ale pár pravidel. U koupených klobás nedávejte moc prudký oheň, aby se uzenina nespálila. Klobásce sluší spíš pozvolnějších grilování.

Pokud máme gril na dřevěné uhlí, tak udělejme zónu, která bude přímo grilovací, to znamená nad uhlíky. Když uhlíky dáme na prostředek nebo ke kraji grilu, vznikne druhá zóna, kde se griluje při menší teplotě, a ta by měla být právě pro uzeniny.

Pokud máme gril plynový nebo jiný příklopný gril, opět klobásky pozvolna, pomaličku propékejme. Nedávejme uzeninám teplotní šok, jako se to dělá u masa. Klobásy by se mohly snadněji připálit. Také záleží na jejich druhu. Pokud je v nich obsažená paprika nebo jiné koření, pomalejšího propékání se rozhodně nebojme.

Pokud máme špekáčky, nařízneme je takzvaně na ježka nebo uděláme jen zářezy, aby se mohly dostatečně propéct.

Oblíbené bílé klobásky jsou vynikající rychlovka. Těm stačí pozvolné propékání na grilu během 4–5 minut a jsou hotové. Základ je koupit ovšem kvalitní uzeniny.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Ivan Vodochodský

Narodil se v Praze-Krči jako prvorozený syn sládka pražského nuselského pivovaru. Nastoupil do učení na číšníka do věhlasného hotelu Alcron. Po půl roce ho přeřadili na kuchaře. Vyučil se, hotelovou školu dodělal, a stal se z něj odborník na studenou a mezinárodní kuchyni.

Po revoluci pracoval jako vedoucí hotelu, posléze provozoval divadelní klub, kde se mu povedlo vytvořit originální malou scénu s vinárnou. Později moderoval pořad Mňam aneb Prima vařečka. Podobně vařil i na TV Nova nebo v rádiu Frekvence 1. V posledních letech zúročil najedené zkušenosti a stal se respektovaným gastronomickým odborníkem a poradcem.

Patrik Rozehnal a Ivan Vodochodský

autoři: Patrik Rozehnal , djo

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.