Cesta na vlak v Horní Branné by mohla být už brzy bezpečnější. Obec tady chce vybudovat chodník

6. březen 2024 08:10

Jít pěšky na vlakovou zastávku v Horní Branné na Vrchlabsku je velmi riskantní výprava. Jediná cesta vede podél velmi frekventované silnice, kde je doprava stále hustší. Snaha obce vybudovat tu bezpečný chodník by se teď mohla proměnit ve skutečnost.

Čtěte také

Obci se podařilo s majiteli potřebných pozemků domluvit na výstavbě chodníku. Kdy by práce mohly začít? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.
Obec obnovila projekt, protože bylo nutné doladit ještě nějaké detaily a teď již usiluje o získání stavebního povolení, protože to, za dobu dohadování s majiteli pozemků, už pozbylo platnosti. Následovat by poté mělo podle nezávislého starosty Josefa Jiránka vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby.

Pokud půjde vše hladce, tak by stavba chodníku v Horní Branné na Vrchlabsku mohla začít koncem letošního roku, přinejhorším na jaře roku 2025.

A co se týče samotného chodníku, ten by měl začínat u křižovatky na hlavní silnici a vést až ke zmiňované vlakové zastávce.

Čtěte také

Pomůže chodník kromě obyvatel Horní Branné i někomu jinému?
Určitě, protože tady v obou obcích, Horní i Dolní Branné, je vlastně taková anomálie. Vlaková zastávka s názvem Horní Branná se totiž nachází asi 600 metrů od začátku katastru Dolní Branné. A ta cesta je opravdu dlouhá. Například občany, kteří chtějí jít na vlak z Valteřic, čeká téměř tříkilometrový pochod po krajnici silnice.

Obě obce se proto spolu domluvily. Dolní Branná bude stavět chodník naproti a oba chodníky by se měly setkat právě u vlakové zastávky. Tím pádem by cesta na vlak z Valteřic i z horního konce Horní Branné měla být bezpečnější.

Plánuje vedení obce ještě nějaké další kroky ke zvýšení bezpečnosti chodců?
Ano, samozřejmě. A ty by měly přijít ještě dříve. Už delší dobu je velkým přáním radnice a některých místních obyvatel, aby se zde doprava na hlavním silničním tahu zpomalila.

Čtěte také

Je to známá cesta vedoucí směrem od Nové Paky do Krkonoš, kudy opravdu denně projedou tisíce automobilů.

Podél komunikace sice na většině míst vede chodník, ale v těsné blízkosti silnice je základní škola, školka i úřad. Je tu i autobusová zastávka a přechody pro chodce. Ovšem někteří řidiči podle starosty Josefa Jiránka jezdí obcí poměrně rychle, proto konečně dojde k tomu, že zde budou už na přelomu května a června nainstalovány radary.

Všichni doufají, vedení obce včetně všech místních občanů, že se silniční doprava na hlavním tahu obcí zklidní a pocit většího bezpečí pro lid nastane.

Spustit audio

Související