Zvonice v Horní Branné ukrývá unikát

12. prosinec 2014

Jméno Mikuláš nese jedna z nejcennějších kampanologických památek Čech. Nejen Praha má svůj slavný malostranský chrám svatého Mikuláše. Kostel v krkonošské Horní Branné, také zasvěcený tomuto biskupovi z Myry, patronovi obchodníků, námořníků a dětí, je dokonce nejstarší v celém Podkrkonoší.

Jeho 40 metrů vysoká gotická zvonice navíc ukrývá unikát. Jeden z nejstarších, největších a umělecky nejcennějších zvonů východních Čech.

Za branským Mikulášem se vydáme s redaktorkou Eliškou Pilařovou.

Kostel sv. Mikuláše, biskupa, v Horní Branné je nejstarším kostelem v celém Podkrkonoší. Pod správu branské farnosti patřily všechny okolní vesnice, v nich byly filiálky branské fary. Branský kostel byl založen asi některým z Vortenberků, kteří pocházeli ze starobylého rodu Markvarticů.

Čtěte také

Původně zde byl kostel dřevěný. Za husitských válek byla fara vypálena a kostelík byl zničen. Stal se pak filiálkou štěpanické farnosti. Když Vilém z Valdštejna přesídlil ze štěpanického hradu do Lomnice nad Popelkou, došlo zase k obnovení branské fary a také byl vystavěn nový kostel, tentokrát už kamenný.

Zvon Bartoloměj

Na místo dosavadní dřevěné zvonice byla v r. 1700 nákladem Ferdinanda hraběte z Harrachu vystavěna kamenná kostelní věž a na ni zavěšen památný zvon Mikuláš.

Ke kostelu, který je ve slohu gotickém, byla někdy kolem roku 1740 přistavěna kaple Nejsvětější Trojice ve slohu barokním. Vznikl tak vzácně sladěný architektonický celek. V této kapli se nachází cenný kříž vykládaný perletí, italská práce ze 17. století.


Zvětšit mapu
Spustit audio