Češi vyráží na polské tržnice pro sezónní ovoce a zeleninu. Některé druhy ale podražily

26. červenec 2019 08:06

Hlavním artiklem polských tržnic, kam Češi hojně míří, jsou sezónní ovoce a zelenina. Jenže kvůli dlouhodobému suchu a květnovým mrazíkům je menší úroda a to se promítá pochopitelně i do cen. 

Na polských tržnicích je slyšet čeština. Lidé z celého Česka sem neváhají jet i stovky kilometrů

Lidé z celého Česka neváhají zajet na polskou tržnici i stovky kilometrů

Češi míří na polské tržnice v příhraničí. Důvodem je hlavně nákup letních květin, trvalek a ovocných stromků. Zákazníci si pochvalují především nižší ceny. Jenže spousta z nich ujede i stovky kilometrů. Pokud si spočítají na kolik je přijde cesta do Polska, nákup se jim často o dost prodraží. Přesto třeba na tržnici v městě Kudowa Zdrój, které leží 2 km za Náchodem, přijíždí denně stovky Čechů, v sobotu i tisíce.

Jana Dušková je pravidelnou zákaznicí na polských tržnicích. Kvůli velkému horku přijela tentokrát dřív. Jenže spousta trhovců ještě ani neměla otevřeno.
„Dnes jsem tedy z ovoce a zeleniny zklamaná."

Podle její kamarádky Radky je ovoce a zelenina na tržnicích opravdu dražší než v loňském roce.
„Okurky a meruňky bych viděla zhruba na stejno. Cibuli jsem si nevšimla. Vždy se tady nakoupilo levněji než u nás, ale teď bych řekla, že se ceny srovnávají."

Odjeli proto z tržnice a borůvky a brambory nakoupili u prodejců u silnice. Ti prý mají výhodnější ceny než trhovci.

Kolem deváté hodiny přijíždějí další prodejci, to je už na tržnici Čechů víc.

Ovoce, borůvky, maliny

Paní Renáta má stánek na okraji. Právě vyndává zboží z dodávky a přitom říká, že Češi mají momentálně největší zájem o okurky nakladačky a borůvky.
„Nejvíce se kupují borůvky a okurky nakladačky. Brambory a cibule je prodávají už méně. Brambory stojí 15 korun za kilo a cibule zhruba 20 až 25 korun."

Květiny, keře a stromky. O tyto věci mají nyní Češi na polských tržnicích největší zájem

Muškát převislý (pelargonium peltatum)

Češi se opět vydávají na polské tržnice. V kurzu jsou květiny, ovocné a okrasné stromky a keře. Polští trhovci mají údajně nižší ceny než Češi a větší výběr. Největší nápor zákazníků je na tržnicích v sobotu. 

„Ceny jsou určitě lepší než u nás. A kvalita je také pěkná," říká Veronika, která na polskou tržnici přijela ze Sedloňova.

Ceny ovoce a zeleniny tedy letos nejsou v Polsku o tolik nižší než u nás. Důvodem je podle zahradníka Zbygniewa zejména malá úroda. Například u okurek.
„Těch je málo. Jsou malé a těžko se dají sehnat. Letos je nedostatek dobrých okurek. Je prostě sucho."

Proto zřejmě prodej sezónních druhů ovoce a zeleniny nepotrvá v letošním roce tak dlouho jako v předchozích letech.

Spustit audio

Související