Černý nosorožec dostal Bílého slona!

10. listopad 2016

Do soutěže o odchov roku a stavbu roku „BÍLÝ SLON“ v zoologických zahradách české a slovenské republiky, kterou pořádá sdružení Česká ZOO, se ve výročním 20. ročníku přihlásilo 16 institucí s 59 významnými odchovy. V kategorii savců získala první místo ZOO Dvůr Králové za odchov nosorožce dvourohého Elišky, která je 50. mládětem nosorožce a 38. mládětem nosorožce dvourohého narozeným v historii ZOO.

Již 20 let se sdružení Česká ZOO snaží spolu s Unií českých a slovenských zoologických zahrad ohodnotit pomocí soutěže „BÍLÝ SLON“ práci všech chovatelů pracujících v českých a slovenských zoologických zahradách. Za toto časové období ohodnotila mnoho významných odchovů.

Do 20. ročníku soutěže bylo přihlášeno 59 odchovů z šestnácti zoologických zahrad. Do kategorie savci bylo přihlášeno 27 odchovů, do kategorie ptáci 23 a do kategorie ostatní 9 odchovů. Konečné pořadí v jednotlivých kategoriích určila osmičlenná komise složená ze tří členů výboru sdružení a z pěti nezávislých odborníků v oblasti chovu zvířat v zoologických zahradách. Nominace na nejlepší umístění a následně konečné pořadí bylo vyhlášeno na slavnostním udělování cen „BÍLÝ SLON“ 2013, konajícím se pod záštitou města Fulnek a hejtmana Moravskoslezského Kraje, dne 14. května 2014.

V kategorii savců získala první místo ZOO Dvůr Králové za odchov nosorožce dvourohého Elišky, která je 50. mládětem nosorožce a 38. mládětem nosorožce dvourohého narozeným v historii ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Samička Eliška se v ZOO Dvůr Králové narodila 8. 9. 2012. Matkou se stala samice Etosha (*4. 9. 2006 v ZOO DK, matka Elba, otec Jimm) a samec Davu (*19. 2. 2006 v německém Krefeldu). Etosha se stala matkou poprvé, Davu otcem podruhé. Eliška patří už do páté generace dvourohých nosorožců narozených v královédvorské ZOO.

ZOO Dvůr Králové patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců na celém světě. Ve své historii rozmnožila tři druhy těchto vzácných savců. Nejvíce se zde narodilo nosorožců dvourohých, neboli černých a to 38 zvířat, dále 9 nosorožců tuponosých a 3 nosorožci indičtí. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976 a za dalších 35 let se narodilo již 50 mláďat, z toho 18 samců a 32 samic.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio