Část lidí se kvůli pandemii bojí chodit na rehabilitační masáže. Riskují přitom zhoršení svého stavu

17. duben 2020 11:18

Strach lidí z nákazy a následné ztráty v řádech milionů korun. I tak se dá ve zkratce popsat současná situace společnosti Falta s.r.o. Jde o jedno z největších nestátních zdravotnických ambulantních zařízení v Královéhradeckém kraji. Ve svých jedenácti pobočkách nabízí rehabilitační služby předepsané lékaři, práce fyzioterapeutů se ale kvůli koronavirové pandemii v posledních týdnech změnila.

Čtěte také

„Nepoužíváme prostěradla, deky a polštářky pro pohodlí pacientů. Ani molitanové míčky, které byly při provádění rehabilitace běžné," popisuje některé změny ve své práci fyzioterapeutka Šárka Reiter.

Po každém pacientovi navíc celé pracoviště důkladně dezinfikuje.
„Vlastně veškerou plochu, které se pacient dotknul. Přibyla nám tak práce."

I přes přísná hygienická pravidla objednaných lidí na všech jedenácti pracovištích zdravotnického zařízení ubylo. Podle ekonoma Pavla Sobotky mají strach.
„Lidi se začali bát chodit."

Společnost Falta s.r.o. je jedno z největších nestátních zdravotnických ambulantních zařízení v Královéhradeckém kraji

Za dva týdny v březnu tak podle Pavla Sobotky přišla společnost asi o dva miliony korun, v dubnu propad tržeb pokračuje.
„Lidé se pořád bojí chodit i když už to není tak jako ze začátku. Jak nejsou lázně, tak někteří přijít musejí i když nechtějí. Pokud nechtějí svůj zdravotní stav úplně zlikvidovat."

Čtěte také

Zdravotnické zařízení Falta s.r.o. zaměstnává na Náchodsku sedm desítek lidí, kromě fyzioterapeutů i lékaře a zdravotní sestry. Starají se o pacienty s posttraumatickými stavy, po výměně kloubů, nebo o lidi s neurologickými potížemi.

Existenční problémy zatím nehrozí, v budoucnu se prý ale nedají vyloučit.
„Nějaké rezervy jsme si vytvořili. Ale pokud by to mělo trvat například do konce roku, tak samozřejmě ano."

Společnost Falta s.r.o. je jedno z největších nestátních zdravotnických ambulantních zařízení v Královéhradeckém kraji

I proto se Falta s.r.o. jako nestátní zařízení zajímá o vládní podporu.

V programu Antivirus, pro který se vžil německý pojem kurzarbeit, by podle Pavla Sobotky mohla firma získat alespoň malou část milionových ztrát.
„Vychází to asi na 170 tisíc korun, že bychom snad mohli dostat od státu za měsíc březen zpátky. Ale prodělali jsme dva miliony."

Návrat k normálu je přitom stále v nedohlednu.

Spustit audio

Související