Buvola spoutáš lýkem, člověka slovy, usmívají se skvělí herci a manželé Jan Přeučil s Evou Hruškovou

3. únor 2023

Hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byli herci Jan Přeučil a Eva Hrušková, kteří včera v Praze pokřtili novou knihu s názvem Nebát se a mluvit. Jak zaujmout, když se s někým setkáte nebo jak se zbavit trémy? 

Pojďte se pobavit, zasmát a něčemu přiučit se skvělým hercem Janem Přeučilem a jeho ženou Evou Hruškovou.

I v době internetu, počítačů a sociálních sítí, má slovo stále neuvěřitelnou a magickou moc. A řeč jest obrazem vašeho ducha.
Jan Přeučil, herec

Jan Přeučil a Karel Voříšek spojili herecké a moderátorské umění a společně připravili knihu Nebát se a mluvit pro každého, kdo se chce zdokonalit v mluvení a přesvědčivosti před lidmi. Praktické řečnické triky a fígle ukazují nejen na sobě, ale i na kamarádech z branže.

Nečekejte školometské povídání, autoři s nebývalou otevřeností přiznávají svoje chyby a omyly, ze kterých se poučili. Odhalují, co jim pomáhá a co byste mohli vyzkoušet i vy ve své praxi. Návody a recepty, jak se zbavit trémy, podané zábavnou formou.

Dejte nám radu, jak se jednoduše zbavit trémy?

Čtěte také

„Vzpomínám si, když jsem byl poprvé v životě osloven, abych v Praze na Vinohradech promluvil do mikrofonu, to bylo v roce 1957. A měl jsem obrovskou trému, mikrofon byla pro mne neuvěřitelná věc. Ovšem s léty jsem přišel na to, jak se trémy zbavit. Je na to řada nejrůznějších návodů,“ říká Jan Přeučil.

A doplňuje. „A jeden z nich upozorňuje, že je to otázka dechu. Umět se před vysíláním či vystoupením nadechnout a vydechnout, uvolnit se. A v neposlední řadě je to také otázka přípravy. Máte-li jakoukoliv akci, je potřeba se na ni dokonale připravit. Nejhorší je, když si člověk řekne, ono to nějak dopadne. Už to je chyba.“

Čtěte také

„V naší knize najdete řadu návodů, jak dobře hovořit. Protože si musíme uvědomit, že i v dnešní době internetu, počítačů a sociálních sítí, má slovo stále neuvěřitelnou a magickou moc. A jak říká jedna krásná antická myšlenka, řeč jest obrazem vašeho ducha a člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo.“

„A ještě bych připomněl jednu krásnou indonéskou myšlenku nebo citát, protože já mám citáty velice rád, která říká: buvola spoutáš lýkem, člověka slovy," říká s úsměvem Jan Přeučil.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s herci Janem Přeučilem a Evou Hruškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související