Eva Hrušková a Jan Přeučil, herecký i manželský pár, jsou hosty talk show Na větvi s Halinou

1. listopad 2021

Český rozhlas uvádí talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů Na větvi s Halinou. Záznam v přenosu ze sálu Romantika Spa Resortu Tree od Life (Strom života) v Lázních Bělohrad. Jako hosty Halina přivítala herce i životní partnery Evu Hruškovou a Jana Přeučila.

Herečka, zpěvačka a scénáristka Eva Hrušková se narodila v České Skalici. Po několika letech se ale rodina přestěhovala z pohádkového prostředí Ratibořic a Babiččina údolí do Hradce Králové.

Čtěte také

V 11 letech vyhrála konkurz do televizního pořadu Hledáme písničky pro děti. V roce 1969 přišla její osudová role, kdy si po boku Jiřího Štědroně zahrála a zazpívala POPELKU. Ta se po emigraci Jana Třísky ale nesměla vysílat.

Po maturitě se vydala studovat DAMU, ale místo klasického herectví se rozhodla pro svou milovanou „loutkařinu“. Na televizi úplně nezanevřela - objevila se hned v několika televizních pohádkách.

S manželem Janem Přeučilem provozuje Loutkové divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, kde používá samostojné manekýny, které se pohybují jen horní částí těla. Hovoří anglicky, francouzsky, domluví se řecky, italsky, španělsky a rusky.

Jan Přeučil je filmový a divadelní herec a vysokoškolský pedagog specializující se zejména na výuku rétoriky.

Narodil se v Pardubicích, po roce se však s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se poprvé setkal se světem filmu a divadla. Už na základní škole se rozhodl, že se po absolvování gymnázia zkusí přihlásit na DAMU. Osud tomu však nebyl nakloněn. Jeho otec byl v roce 1950 odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu. Jan musel do továrny mezi dělnickou třídu. Dostal místo v ČKD Stalingrad Praha, kde se vyučil roku 1955 jako dřevomodelář.

Čtěte také

Na DAMU se dostal z politických důvodů až na druhý pokus. Absolvoval v roce 1960. První divadelní angažmá získal v Divadle na Zábradlí, kde působil dlouhých 33 let. V letech 1982 - 1987 zde byl i šéfem činohry. Ztvárnil desítky rolí v těch nejznámějších představeních.

Přestože je Jan Přeučil především divadelní herec, zásluhou svého výrazného hereckého projevu se objevuje se už od roku 1958 také na filmovém plátně a v televizi. Během své dlouhé kariéry se objevil ve více než 50 filmech. Je většinou obsazován do rolí menších či vedlejších, díky svému démonickému vzhledu zpravidla do rolí nesympatických až záporných postav.

Zahrál si také v desítkách televizních filmů a inscenací v několika známých a oblíbených televizních seriálech. Pravidelně se věnuje také dabingu, kde vynikne jeho hlas a vynikající rétorické schopnosti.

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související